"Dit is de opvolger van BPOS", vertelt Peter de Haas, online strategy manager bij Microsoft Nederland. Hij geeft aan dat het huidige cloud-aanbod qua functionaliteit nog wat achterloopt op de reguliere serversoftware die Microsoft biedt. "Ja, het lijkt alsof het een 'versie achterloopt'; sommige functies zitten niet in ons online-aanbod."

Eerste helft 2011

"Maar functioneel gezien is er straks geen reden meer om niet voor de cloud te kiezen", zegt hij. De vernieuwde cloud-diensten, codenaam Union, komen in de eerste helft van 2011 op de markt, wat dan gelijk internationaal is, aldus De Haas. Microsoft heeft Office 365 (vernoemd naar de dagen in één jaar) vandaag onthuld.

Het prikt daarmee ook een tijdstip, zij het ruim, voor de toevoeging van Office aan het BPOS-portfolio. Dat is begin deze maand al naar buiten gekomen, maar tot op heden was onduidelijk wanneer Microsoft licenties voor gebruik van zijn kantoorpakket zou combineren met abonnementen op zijn online-diensten. "De Office-suite kan mee in de licentie", zegt De Haas.

Office en Web Apps

Hij legt uit dat het daarbij niet per sé om de Office-software gaat, maar dat het ook alleen de Office Web Apps kunnen zijn. Dat laatste is het online-kantoorpakket waarmee Microsoft de concurrentie aangaat met Google Docs. De toevoeging van Microsofts kantoorpakket of kantoor-SaaS aan zijn zakelijke cloud geldt niet standaard voor alle Office 365-abonnementen.

BPOS omvat nu al een dienst die alleen gehoste e-mail biedt, daarbij is Office dus niet van toepassing, legt De Haas uit. Bovendien vereist Web Apps voor zakelijk gebruik de aanwezigheid van Microsofts collaboration-serversoftware Sharepoint. Dat is wel mogelijk in het online-aanbod van Office 365, maar geldt ook niet standaard voor alle abonnementen.

Twee klassen gebruikers

Zowel nu als volgend jaar in de 'nieuwe versie' mikt Microsoft op twee gebruikersgroepen: de informatiewerker en de 'deskless worker'. Laatstgenoemde krijgt een nieuwe naam: 'kiosk worker' waarmee Microsoft ook gebruikers met een gedeelde pc (en bureau) wil omvatten. "Wereldwijd heeft 40 procent van de werknemers geen mailbox van het bedrijf. Vaak is dat vanwege kostenoverwegingen", vertelt De Haas. Hij meent dat dat percentage in Nederland ook zo rond die koers ligt.

Het verschil tussen de twee soorten gebruikers zal zitten in de toegang tot informatie, waarbij een 'kiosk worker' alleen mail en leestoegang tot een intranet krijgt, en de omvang van de mailbox. Die is voor 'kiosk-werknemer' 500 MB en voor de informatiewerker (sinds een jaar) 25 GB. Volgens De Haas hanteren de meeste organisaties 100 tot 200 MB voor niet-informatiewerkers.

Onontgonnen

De Microsoft-strategiemanager verwijst naar de zorgsector als een grote doelgroep voor de lichtere gebruiker van zijn zakelijke cloud-diensten. "In de zorg heeft ongeveer 50 procent van het personeel geen mailbox. Daar is dus een factor twee groei mogelijk. Hetzelfde geldt voor de thuiszorg."

De Haas stelt dat er wel degelijk behoefte is vanuit de organisatie om die werknemers te voorzien van moderne communicatiemiddelen. "De cio van een groot chemiebedrijf in Nederland heeft gezegd dat hij één eenduidig communicatiemiddel wil voor zijn mensen. De mailomgeving van dat bedrijf is nu net met 8000 mailboxen uitgebreid, via BPOS."

Vanaf 1 gebruiker

Verder legt Microsoft voor Office 365 de lat lager om het grote aantal zzp'ers (zelfstandigen zonder personeel) in landen als Nederland te kunnen bedienen. Tot op heden is BPOS verkrijgbaar vanaf 5 werknemers, dat wordt verlaagd naar 1. Voor de onderkant van de bedrijfsmarkt biedt Microsoft straks Office 365 for Small Business. Dat geldt van 1 tot 50 gebruikers. Boven dat aantal is de 'for Enterprise'-uitvoering van toepassing.

Overigens heeft Microsoft recent nog te kampen gehad met storingen voor zijn cloud-dienst BPOS. Dat betrof niet zozeer de diensten zelf, maar de login-systemen ervoor. Voor klanten komt dat effectief op hetzelfde neer. Microsoft heeft eind vorige maand een dashboard toegevoegd waarop storingen voor zijn zakelijke cloud-diensten te zien zijn.