In de video verschijnt Gmail Man, een postbode die continu alle post leest die in zijn postzak zit. Als hij brieven bezorgt probeert Gmail Man vervolgens direct producten aan te smeren aan de ontvanger op basis van bepaalde woorden die hij las in de brieven.

Ook serieus aangepakt

De parodie van Microsoft is bedoeld om klanten naar Office 365 te lokken, het online pakket van de softwaregigant. Tegen betaling krijgen biedt Office 365 een gehoste versie van Microsoft-software als Exchange e-mail en Lync, het communicatieplatform van Microsoft. CNET meldt dat de video werd getoond aan de bezoekers van de jaarlijkse Global Exchange sales conferentie eerder deze maand.

Hoewel de video met een kwinkslag is gemaakt zijn er ook serieuze protesten tegen de manier van adverteren zoals Google in Gmail doet. Het Europese Parlement legde al eerder een bom onder dit verdienmodel door een pakket maatregelen aan te nemen tegen het ongevraagd scannen van e-mail en chatberichten om relevante reclames te tonen. Die maatregelen zijn nog niet doorgevoerd.

Update 15.03 uur: Een woordvoerder van Google benadrukt in een reactie dat bij de betaalde versie van Google Apps geen advertenties worden getoond en de e-mails niet worden gescand. Hij wijst er ook op dat dit vergelijkbaar is met de situatie bij Office 365, wat ook een betaalde dienst is. Volgens Google vergelijkt Microsoft in het filmpje dan ook appels met peren. Google bezweert de privacy van Gmail-gebruikers te waarborgen.

Ook Microsoft adverteert naast e-mails van de gratis e-maildienst Windows Live Hotmail. Daarbij wordt gebruik gemaakt van profile targeting, behavioural targeting, remessaging en commercial e-mail targeting.