Apple, EMC en Oracle steunen het door Microsoft opgezette CPTN Holdings. Die organisatie is de koper van 882 patenten van het ten onder gegane Novell. Linux-leverancier Novell wordt nu voor 2,2 miljard dollar opgekocht door drie investeringsmaatschappijen en softwareleverancier Attachmate. Verweven met die overname is de verkoop van Novells patenten voor 450 miljoen dollar aan CPTN, waar Microsoft dus achter zit.

Duitse antitrust

De betrokkenheid van Mac-maker Apple, storageleverancier EMC en softwarereus Oracle blijkt uit een document dat is geopenbaard door de antitrusttak van de Duitse overheid. Het gaat om een melding van de joint venture CPTN, waarbij als leden naast Microsoft ook die drie andere ict-grootheden worden genoemd. De antitrustaandacht van de Duitse overheid is mogelijk gerelateerd aan Novells Linux-distributie: Suse, dat in Duitsland is ontstaan en als bedrijf daar ook gevestigd was.

De onthulling van de Microsoft-partners in de patentaankoop is opgemerkt door onder meer de Britse ict-nieuwssite The Register en door het blog FOSS Patents, wat softwarepatenten covert en de impact daarvan op open source (free and open source software). Eerder werd er nog gespeculeerd dat de leden van consortium CPTN óf niet-bestaand óf stromannen van Microsoft zouden zijn.

In nevelen gehuld

Het is nog altijd niet bekend wat de verkochte Novell-patenten zoal omvatten. Alle betrokken partijen houden dit stil. Wel is eind vorige maand duidelijk geworden dat de rechten op besturingssyteem Unix in handen blijven van Novell. Die copyrights gaan dus mee naar Attachmate.

Over die rechten was onrust ontstaan mede vanwege de langlopende rechtszaken van Linux-bestrijder en voormalig Novell-partner SCO. Dat bedrijf claimde dat het open source-besturingssysteem inbreuk maakt op Unix-rechten en dat het die bezit. Novell stelde echter dat het die rechten nooit heeft verkocht aan SCO, maar slechts in licentie heeft verstrekt aan die oud-Unix-leverancier.