De voor de betrokken medewerkers vervelende boodschap werd zojuist verspreid door topman Satya Nadella in een e-mail aan alle werknemers van Microsoft. Het vertrek van de 12.500 banen bij de Nokia divisie is nodig om meer synergie te verkrijgen en de strategie van de mobiele tak in lijn te brengen met de overkoepelende visie van Microsoft.

Veranderende rollen

Komende zes maanden worden de eerste 13.000 banen weggestreept. Nadella vindt het van belang op te merken dat er niet alleen functies zullen verdwijnen, maar ook veel mensen van rol zullen veranderen. "Ik beloof dat we dit proces op de meest verstandige en transparante manier zullen begeleiden", belooft de CEO. De vertrekkende medewerkers zullen met alle egards behandeld worden, schrijft hij.

"Zulke besluiten zijn lastig, maar nodig", besluit Nadella. Niet bekend is wie buiten de Nokia-organisatie op zoek moeten gaan naar een andere baan. Microsoft had na 7 miljard dollar kostende de overname ongeveer 127.000 medewerkers. De reorganisatie houdt in dat zo'n 15 procent daarvan afvloeit.

Aandeel in de plus

Microsoft verwacht dat de reorganisatie tussen de 1,1 en 1,6 miljard dollar gaat kosten. Op 30 juni 2015 moet de operatie voltooid zijn. Aandeelhouders reageerden alvast voorzichtig positief op de berichtgeving uit Redmond. Het aandeel MSFT steeg voorbeurs 1,47 procent op de NASDAQ.