Aan drie jaar ontwikkelen en ontwerpen is een einde gekomen, Microsoft Office 2007 is klaar. Vrijdagmiddag hebben alle betrokken managers hun handtekening gezet en is build 4518.1014 doorgegeven om in januari wereldwijd in de winkels te liggen.

Bedrijven kunnen al in november aan de slag met de nieuwe versies van Word en Excel, evenals MSDN- en Technet-abonnees. Consumenten zullen moeten wachten tot januari, maar kunnen wel vanaf 1 december een gratis proefversie te downloaden.

Eén van de grootste uitdagingen van iedere nieuwe Office-versie, is gebruikers van vorige versies te overreden de nieuwe versie te kopen. Microsoft heeft daarom bij Office 2007 er speciaal op gelet alles wat nieuw is in het pakket, nadrukkelijk zichtbaar te laten zijn.

Volgens Jef Raikes, president van Microsofts Business Division, is Office 2007 'de grootste vernieuwing in de geschiedenis van het Office-pakket' in meer dan tien jaar. Raikes doelt daarmee vooral op de nieuwe interface zonder menu- en werkbalken maar met 'de Ribbon' maar ook SmartGraphics voor het professioneel presenteren van gegevens.

Delen

Voor het eerst maakt ook Groove onderdeel uit van een release van Microsoft Office. Met Groove kunnen gebruikers via internet informatie delen zoals bestanden, kalenders en taken. Het pakket dat 1,5 jaar geleden door Microsoft werd gekocht, was altijd al nauw verweven met Outlook en Office. Nieuw in de finale versie van Office 2007 is eveneens SMS Link voor Outlook, waarmee gebruikers in een omgeving met een Exchange-server, via Outlook sms-berichten kunnen verzenden en ontvangen.

Meer talen

Microsoft Office verschijnt in 38 gelokaliseerde versies waaronder Nederlands. Ondersteuning voor vreemde talen krijgt in Office 2007 een nieuwe dimensie. Voor het eerst kunnen ook niet-zakelijke klanten eenvoudig ondersteuning voor extra talen toevoegen aan het pakket.

Gebruikers kunnen een losse licentie kopen voor een taalpakket, waarin dan behalve spellingscontrole en synoniemenlijst voor die taal, ook een vertaalde Help-functie en de bestanden zitten om de taal van de gebruikersinterface aan te passen. Deze techniek was voorheen alleen voor grote bedrijven beschikbaar. De losse verkoop van de - altijd als veel te duur bevonden - Proofing Tools lijkt hiermee ten einde te zijn.

De officiële lancering van Office 2007 is op 30 november, samen met Exchange 2007 en Windows Vista. Deze laatste is nog altijd niet klaar, maar het moment dat ook Vista 'ready to manufacturing' is, wordt binnen enkele uren verwacht.