De Office Web Apps worden een volwaardiger online-tegenhanger voor het reguliere softwarepakket Office van Microsoft. Het doel is nu om volledige, opgepoetste Office-documenten te laten maken puur en alleen via het web. De maker zegt dat dit mogelijk is dankzij de vooruitgang in browsertechnologie en -snelheid, plus de volwassenwording van de ontwikkelinfrastructuur.

Van aanvullend naar zelfstandig

"Toen we Office Web Apps in 2010 lanceerden, waren ze metgezellen voor de Office-desktopervaring die lichte, on-the-go content-creatie en -review mogelijk maakten", stelt marketingtopvrouw Amanda Lefebvre van Microsoft. "Sindsdien hebben we een aantal investeringen in Office Web Apps gedaan die het makkelijker maken voor mensen om samen te werken, documenten aan te maken en toegang te hebben tot Office-content op bijna elk apparaat."

Microsoft noemt hierbij expliciet Android-tablets en iPads. "De Office Web Apps dienen ook als cruciaal verbindingspunt tussen Office en de toenemende collectie apparaten die onze klanten gebruiken. We stellen je in staat om Office-content en -tools te gebruiken vanaf je apparaat naar keuze", aldus Lefebvre. De webapps doen dit via cross-browser support voor die apparaten waarop Office niet is geïnstalleerd of waarop het niet beschikbaar is.

Dat laatste betreft nog altijd Apple's mobiele besturingssysteem iOS en Google's tegenhanger Android. Geruchten over Office in app-vorm voor die platformen doen al geruime tijd de ronde, maar Microsoft heeft dat eind vorig jaar formeel tegengesproken. Toch houden de geruchten aan. Volgens analisten moet Microsoft binnenkort een harde keuze maken: tussen zijn melkkoeien Windows en Office.

Realtime collaboration

"De volledige kracht van Office Web Apps is al beschikbaar op Windows 8-tablets en iPads, en we zullen dezelfde mogelijkheden uitbreiden naar Android-tablets via support voor de Chrome-browser." Dit betekent dat Microsoft mikt op nieuwere Android-tablets, vanaf versie 4.0 van dat Google-besturingssysteem. Daarin is Chrome opgenomen, ter vervanging van de voorheen in Android ingebouwde browser.

De verbetering van Microsofts webapps omvat ook het doorvoeren van realtime samenwerking aan Office-webdocumenten. De webuitvoering van presentatietool Powerpoint heeft nu al realtime mogelijkheden ingebouwd, die nog worden verfijnd. Dat gebeurt in de komende maanden, wanneer ook de realtime samenwerking wordt ingevoerd in de overige Office Web Apps.

De webapp voor Powerpoint is al voorzien van de nieuwe mogelijkheid om met meerdere gebruikers tegelijk realtime bewerkingen door te voeren en die ook meteen van elkaar te zien: