Microsoft Office Live Workspace is een online werkomgeving. Gebruikers kunnen documenten zoals Word-bestanden of pdf'jes online opslaan zodat ze overal bij hun werk kunnen mits er een intenetverbinding voorhanden is. Op dit moment telt Live Workspace 5.700 Nederlandse gebruikers die de Engelstalige service gebruiken.

Microsoft heeft zichzelf een doel van 25.000 Nederlandse gebruikers binnen een jaar gesteld. Volgens Bas Paumen, product manager van Microsoft Office in Nederland, kan het ook vele malen sneller gaan en kan het gebruikersaantal oplopen tot 50.000 a 100.000. Paumen rekent op een snelle groei in Nederland omdat veel Nederlanders al in het bezit zijn van een Live account voor Windows Live Messenger. Daardoor kunnen zij eenvoudig de stap naar Office Live Workspace maken.

Vijfhonderd megabyte

Gebruikers van de gratis dienst krijgen 500Mb online opslagruimte. Volgens Microsoft goed voor ongeveer duizend documenten. Het is mogelijk om voor ieder apart project een aparte workspace aan te maken. Door integratie met het Microsoft Office pakket is het eenvoudig om te wisselen tussen online en offline materiaal. Het is ook mogelijk om de documenten met anderen te delen. Het pakket houdt alle veranderingen in de documenten bij en stuurt e-mails als er wijzigingen zijn.

Binden aan Office

Het is mogelijk om Word-, Excel-, PowerPoint en PDF-documenten online te bekijken. Online bewerken is echter niet mogelijk. Bij concurerende diensten zoals Google Apps en Zoho is dit wel mogelijk.

Paumen ziet het ontbreken van een mogelijkheid om het document te beheren niet als een nadeel: de dienst van Google zou primair gebruikt worden voor het opslaan en downloaden van documenten. Gebruikers zouden 'behoefte hebben aan de rijke functionaliteit die Office biedt'. Microsoft sluit niet uit dat die functionaliteit later ook online te gebruiken is.

Critici zien in de beperkte functionaliteit van Live Workspace een poging om de dure Office-applicatie te pushen, maar Paumen wijst die kritiek van de hand. Hij wijst erop dat Live Workspace ook met Open Office gebruikt kan worden. "Alleen is de integratie dan niet zo mooi."

De Nederlandse versie is vanaf woensdag 13 augustus beschikbaar.