De plannen voor deze coupon lekten in augustus al uit. Microsoft heeft nu bekendgemaakt eind deze week met de actie te beginnen. Deze loopt tot 15 maart 2007.

Naar verluidt sloot Microsoft de deal met de hardwaremakers al in juli van dit jaar, maar heeft het bedrijf het stil gehouden om de pc-verkopen niet te beïnvloeden.

De introductie van Microsofts nieuwe besturingssysteem staat na enkele vertragingen nu gepland voor begin 2007. Hardwarefabrikanten vrezen dat dit de verkopen in het laatste kwartaal zal remmen, doorgaans juist hun beste kwartaal.

Analisten stellen dat Microsoft de upgradecoupon in het leven heeft geroepen om de hardwaremakers tevreden te stellen. 'Ik zie dit zeker als een actie van Microsoft om de pc-makers gunstig te stemmen. Microsoft heeft weinig goodwill bij de fabrikanten nu zij enkele keren teleurgesteld zijn met Vista-vertragingen', stelt Martin Kariithi, analist bij Technology Business Research.

De kosten voor de kortingsactie deelt Microsoft met fabrikanten als HP, die er belang bij hebben dat kopers genoeg vertrouwen hebben om alvast een pc te kopen voordat Vista beschikbaar is.

De precieze kosten voor de upgrade zijn nog niet bekend en zullen per fabrikant verschillen.