Met de release van Windows Server 2008 en SQL Server 2008 probeert Microsoft z'n aanwezigheid in de wereld van zakelijke datacenters te vergroten. Dat is lastig door economische obstakels en concurrentie van o.a. Oracle en VMware. Het bedrijf heeft er echter vertrouwen in.

In een interview met IDG News Service vertelt Rob Kelly, corporate vice president of infrastructure bij Microsoft, dat het traditionele besturingssysteem helemaal niet verdwenen is en dat het bedrijf Oracle niet ziet als een rivaal waarvan het klanten wil 'afpakken'.

Kelly: "Ons werk draait om het maken van software die klanten willen gebruiken voor hun bedrijf. Oracle verslaan of klanten weglokken bij Oracle is niet mijn taak. Wat ik wil klanten zo tevreden stellen met onze software, dat ze vanzelf wel voor ons kiezen."

'Besturingssysteem niet dood'

Het is een strategie die lijkt te werken, want volgens Kelly is geen versie van Windows Server zo snel door het bedrijfsleven geadopteerd als Windows Server 2008 en zal de grens van een miljoen licenties per kwartaal op korte termijn worden gehaald.

De opmerking van VMware CEO Paul Maritz vorige week met betrekking tot 'de dood van het traditionele besturingssysteem voor servers' neemt Kelly dan ook niet serieus.

"De dood van Windows is al vele malen voorspeld. Dat is niet vreemd, de concurrentie zou het graag zien gebeuren. Paul is een fijne man en ik benijd zijn positie op dit moment niet, want hij begeeft zich in een wespennest. Niet door Microsoft, want wij zien virtualisatie als een goede mogelijkheid en een onderdeel van een besturingssysteem. Maar Paul zit in een gebied dat wordt bevolkt door zijn eigen zakenpartners, waaronder HP. HP heeft miljarden dollars gestoken in de aankoop van bedrijven die het bedrijf marktleider zouden maken op het gebied van datacenters. En dan komt VMware die zegt: wij gaan het anders doen!. Dat brengt ze in een lastige positie," aldus de Microsoft-chef.

'Economie is geen belemmering'

Ook over de consequenties van de zwakke economie maakt Kelly zich niet al teveel zorgen, omdat de kern van wat het bedrijf met haar software tracht te doen, ligt in het verlagen van de kosten voor bedrijven: "Eerst helpen we ze bij het terugbrengen van de kosten, omdat ze daar dagelijks mee leven. Daarnaast helpen we ze bij het bieden van nieuwe mogelijkheden, want dat is wat geld binnen brengt. Alles draait om de poging om onze klanten te helpen bij het omschakelen van een dure, onderhoudsintensieve IT-omgeving naar een omgeving die veel dynamischer en flexibeler is".

Microsoft gaat ook voor de wolk

Daarnaast is Microsoft volgens Kelly ook niet blind voor de mogelijkheden van cloud computing. Oracle en Amazon hebben aangekondigd dat ze gaan samenwerken om Oracle 11g en andere producten van het bedrijf aan te bieden als onderdeel van Amazon's Elastic Compute Cloud service. Ook Microsoft houdt zich bezig met de computerwolk, maar wil hier nog niet teveel over uitweiden: "We vertellen iedereen om even geduld te hebben tot de Professional Developers Conference (PDC) in oktober. Daar zullen we concreet vertellen wat onze plannen zijn met the cloud. Maar het laat zich grotendeels raden. We zijn immers een platformbedrijf en we gaan platformelementen aanbieden via het netwerk."

Geen angst

Los van het feit dat Microsoft mogelijkheden ziet in gedecentraliseerde computertechnologie, benadrukt Kelly dat het bedrijf de ontwikkelingen absoluut niet vreest: "Zonder teveel geheimen te onthullen op dit gebied (die bewaren we voor PDC) kan ik zeggen dat er niets is dat wij eng vinden aan the cloud. Het is simpelweg een nieuwe methode om iets af te leveren. We vinden er niets engs aan andere bedrijven die zich op dit gebied begeven. We geloven in het platform en we geloven dat we dezelfde waardevolle diensten kunnen bieden in een cloud-based wereld als in de huidige situatie."