De Windows-producent gaat voortaan samen met CS2C (China Standard Software) cloudoplossingen ontwikkelen en verkopen aan bedrijven en overheidsinstanties. CS2C werkt al enige tijd aan een binnenlands alternatief voor Windows, ook voor overheidsgebruik. Daarnaast heeft het connecties met het Chinese leger.

De nieuwe Chinese partner levert al een reeks aan Linux-producten, waaronder dat open source-besturingssysteem zelf in desktop-, server- en tabletuitvoeringen. Voor computers draagt dat de naam NeoShine, voor mobiele apparaten NeoLite. Daarnaast maakt de softwarefirma Linux-applicaties, zoals een kantoorpakket. Microsoft zet CS2C neer als Linux-marktleider in China, met een beurswaarde (registered capital) van 250 miljoen RMB (zo'n 27 miljoen euro).

Chinese leger

Overigens geeft het Chinese bedrijf op de eigen site een waarde op van slechts 50 miljoen RMB (5,4 miljoen euro). Het meest recente nieuws op die site is echter ruim een jaar oud. De bescheiden omvang (en website) van de firma, volgens de Seattle Times een staatsbedrijf, verhult echter het belang ervan. Via de nieuwe cloudpartner krijgt Microsoft namelijk een voet tussen de deur bij het Chinese leger.

CS2C heeft eind vorig jaar een samenwerking gesloten met de Nationale Universiteit voor Defensietechnologie, die valt onder de ministeries van Defensie en Onderwijs. Deze universiteit is vorig jaar plots hoog opgedoken in de wereldwijde ranglijst van supercomputers.

De samenwerking tussen de universiteit en CS2C is voor de ontwikkeling van een eigen, veilig Windows-alternatief dat de naam NeoKylin draagt. De Nationale Universiteit heeft al het Kylin-besturingssysteem gemaakt, op basis van Unix-variant FreeBSD.

Embrace, extend

Microsoft en CS2C gaan dat NeoKylin nu aanpassen zodat het compatibel wordt met Microsofts cloud-platform. Het Chinese Windows-alternatief draait dan op de virtualisatiesoftware Hyper-V van Microsoft, zowel in de op zichzelf staande vorm (hypervisor) als in de virtualisatielaag van Windows Server 2008 R2. Daarnaast wordt het serverbesturingssysteem van CS2C meegenomen in de System Center-beheersoftware van Microsoft.

Dit is de eerste keer dat Microsoft een partnerdeal opzet voor cross-platform clouddiensten in een opkomende markt, zoals China. Algemeen directeur Sandy Gupta van de Open Solutions-divisie zegt tegen de Seattle Times dat de samenwerking met CS2C dienst doet als model om meer van dergelijke deals op te zetten in andere opbloeiende markten.

Volgens Gupta zorgt de snelgroeiende Chinese economie ervoor dat het land haasjeover doet wat betreft de acceptatie van cloud computing. In China wordt de cloud veel sneller in gebruik genomen dan in andere landen. “Dat versnelt ook de behoefte voor interoperabiliteit", zegt de Microsoft-topman over de omarming van Linux voor de Hyper-V cloud van de Windows-maker.

Geheime overeenkomst

Microsoft en CS2C openen ook een technologielab in Peking dat dienst doet als test- en certificeringscentrum voor de Chinese Linux-software op Hyper-V. Het overhevelen van klanten naar virtualisatie en de cloud zijn daarbij het doel. Naast de technische samenwerking hebben de twee bedrijven ook een juridisch covenant gesloten. De voorwaarden van dat covenant zijn net als de waarde van de samenwerking niet bekend gemaakt.

Microsoft heeft eerder een vergaande Linux-deal gesloten met Novell. Daarbij is ook een covenant getekend, een juridische afspraak om Novell-klanten niet aan te klagen voor schending van patenten die Microsoft claimt op Linux. Woordvoorders van het bedrijf geven geen antwoord op vragen van technieuwssite ZDnet of dit een soortgelijk covenant is.