XMPP, ook wel bekend als Jabber, is een open standaard voor instant messaging die is gebaseerd op XML. Diverse andere chatdiensten ondersteunen het protocol al en Microsoft maakt het nu voor die diensten mogelijk verbinding te maken met Windows Live-gebruikers.

Open voor iedereen

In een blogposting geeft Dare Obasanjo, Lead Program Manager van het Live Connect Platform aan dat het vooraan voor iedereen mogelijk is een Messenger client te maken. “Iedereen kan nu innovatieve chatprogramma's bouwen, zowel stand-alone als geïntegreerd in devices. Op deze manier krijg je toegang tot onze 300 miljoen actieve gebruikers", schrijft Obasanjo op het blog.

Koppelen aan andere platforms

Microsoft houdt het platform sinds een paar jaar niet alleen voor zichzelf. In 2006 lieten Yahoo en Microsoft hun Messengers al met elkaar communiceren en vorig jaar kwam ook een verbinding met Facebook tot stand.

Het openstellen voor XMPP maakt nog meer integratie met andere diensten mogelijk, zoals bijvoorbeeld met Apple's iChat en Google Talk. Beide diensten ondersteunen al een aantal jaar het open protocol en hebben daarmee verdere integratie tussen hun diensten mogelijk gemaakt. Ook Yahoo Messenger, Facebook Chat en AOL Instant Messenger (AIM) maken gebruik van XMPP.

Integratie met oAuth

Met het toegankelijk maken van het netwerk via XMPP voegt Microsoft ook ondersteuning toe voor oAuth. oAuth maakt het mogelijk veilig in te loggen bij diensten, zonder inloggegevens af te staan aan de maker van een applicatie. Diverse application programming interfaces (api's) ondersteunen deze manier van inloggen al. Waaronder die van Facebook, Twitter en ook Hyves.