Het traditionele beeld is dat Microsoft niets moet hebben van open source software. Dat beeld moet nu worden bijgesteld. Het bedrijf weet tegenwoordig wel degelijk te waarderen dat er goede open software wordt gemaakt voor Windows.

Op de MIX09-bijeenkomst heeft Microsoft niet alleen een open source-securitytool onthuld. Het komt zelfs met een app store voor gratis .NET- en PHP-applicaties die dan draaien bovenop Microsofts webserver ISS. De app store heet Windows Web App Gallery.

Blog- en CMS-software

In de App Gallery staan nu alleen nog open source-applicaties. Om te beginnen zijn dat tien stuks, waarvan de meeste blogsoftware zijn zoals Wordpress en BlogEngine, en CMS’en zoals SilverStripeCMS.

De Gallery is te vinden op het Microsoft Web Platform, dat volgens de website “meer is dan gewoon een krachtige bundel tools, servers en technologieën. Het biedt een compleet ecosysteem voor het bouwen en hosten van websites, services en applicaties.”

Web Installer

Op die site valt ook de Microsoft Web Platform Installer (WebPI) te downloaden, die de aangeboden software soepel moet installeren. Dat WebPI bevat altijd de nieuwste versies van Microsoft-software ISS, ISS Extensions, Visual Web Developer Express Edition, SQL Server Express Edition en het .NET Framework. Developers en beheerders hebben daarmee alles direct bij de hand voor het ontwikkelen en draaien van applicaties en services.

Moet gratis

Ontwikkelaars die een goede app hebben gebouwd en die willen delen met de wereld, kunnen dat dus voortaan doen via de App Gallery van Microsoft. Daarmee biedt de softwareproducent ze een wereldwijd distributieplatform.

Overigens hoeft de software niet open source te zijn. Wel moet het aan andere voorwaarden voldoen, waaronder dat het gratis beschikbaar moet zijn. Maar daarmee wordt open source-software in ieder geval niet gediskwalificeerd.

Bron: Techworld.nl