De marktleider zegt niet-commerciële projecten niet aan te vallen met patentenclaims en vrijwaart alle klanten van Novell van eventuele claims. Als wisselgeld belooft Novell, dat onder andere de rechten op Unix zegt te bezitten, de klanten van Microsoft niet te bezwaren.

Virtualisatie

Beide bedrijven gaan samenwerken op het gebied van virtualisatie, zodat Windows goed op Linux kan draaien en omgekeerd. Ook gaat er gezamenlijk worden gewerkt aan een standaard om beide besturingssystemen in het datacenters te gebruiken onder de naam WS Management. Eerder bracht Microsoft al de WS Security-standaard uit om authenticatie te regelen. Deze standaard wordt momenteel al in diverse open-sourceprojecten gebruikt.

Novell gaat Microsoft helpen aan tools om gevirtualiseerde Windows-omgevingen te beheren, terwijl de ontwikkelaars in Redmond hun tegenspelers in Provo, Utah gaan helpen.

Interoperabiliteit

Toch is de samenwerking niet alleen gericht op grotere omgevingen. Ook op het gebied van office-functionaliteit gaat er hard gewerkt worden aan de uitwisseling van documenten. Novell gaat namelijk het OpenOffice.org-project uitbreiden met ondersteuning voor het Office OpenXML-formaat van Microsoft. Hierdoor kunnen in de toekomst MS Office-documenten worden gelezen door gebruikers van de open-sourcetegenhanger.

Met de deal worden ook projecten zoals .NET-kloon Mono en Windows-netwerk connectiviteit van Samba beschermd van aanspraken. Hierdoor zou het volgens Novell eenvoudiger moeten worden om betere uitwisselingen met het Windows-platform te krijgen. Gedurende vijf jaar beloven de bedrijven te werken aan de verbetering van uitwisselbaarheid van de projecten.

Met het samenwerkingsverband zegt Microsoft de positie van Linux in de markt te erkennen. Volgens de nieuwe partners hadden beide ondernemingen veel feedback ontvangen van klanten dat er een gebrek aan uitwisselbaarheid was.

Microsoft en Novell hadden nog een dispuut over de ontwaarding van WordPerfect, waarbij Novell meer dan een miljard dollar verloor. Die laatste beweerde dat dit kwam door het monopolistisch gedrag van Microsoft. Of dit conflict met het samenwerkingsverband beëindigd is, blijft onduidelijk.

De IDG News Service heeft videobeelden.