Microsoft en Oracle kondigen een langlopende samenwerking in de zakelijke cloud aan. Oracle’s nieuwe 12c database, applicatie-server en WebLogic-middleware krijgen certificering om naast Windows Server ook op Microsofts virtualisatieplatform Hyper-V en Windows Azure te draaien.

In de overeenkomst is ook de ontwikkeling van Java meegenomen, dat volledige ondersteuning krijgt op zowel Hyper-V als Azure. Bovendien wordt Oracle Linux toegevoegd aan de lijst van distributies die ondersteund worden in Azure’s virtuele machines.

Strijdbijl begraven

De twee traditionele concurrenten begraven zo de strijdbijl. Nadat Larry Ellison van Oracle vorige week al enthousiast vooruitliep op de zaken, laat ook zijn collega-CEO Steve Ballmer weten verheugd te zijn met de deal met de voormalige cloudrivaal.

“Deze deal is een geweldig voorbeeld van gezamenlijk aan de wensen van onze zakelijk klanten voldoen. Dat werd ook eens tijd, en we zijn erg blij om in deze veel nieuwere en constructievere manieren met Oracle te werken”, zei Ballmer tijdens de persconferentie.

Volgens Forrester-analist James Staten levert de deal voordelen op twee fronten op voor Microsoft. Het versterkt de positie van Hyper-V tegenover vSphere en geeft Windows Azure een nagenoeg gelijkwaardige positie ten opzichte van Amazon Web Services (AWS) in de cloudplatform-oorlog, schrijft hij op zijn blog.

Java verbeteren

De Oracle-ondersteuning voor Azure en Hyper-V is per direct in werking gezet. Klanten met Oracle-licenties kunnen deze gebruiken in Azure-implementaties. Daarbij gelden wel een aantal regels die Oracle heeft opgezet voor “geautoriseerde cloudomgevingen”, waaronder Azure en Amazon Web Services.

Als toevoeging is Microsoft van plan de Infrastructuur Services van Orcale-producten aan te bieden. Daaronder vallen Oracle’s database en middleware WebLogic Server. Oracle levert op zijn beurt de mogelijkheid voor zakelijke klanten om zijn Linux-distributie te draaien op Windows Azure.

Wat Java betreft volgt er binnenkort meer ondersteuning. Die was er al in beperkte mate voor Windows Azure, maar wordt opgewaardeerd naar volledige licenties en ondersteuning voor Hyper-V en Azure. “Wij denken dat Java met deze Oracle-ondersteuning veel beter wordt”, aldus Satya Nadella, president van Microsofts Server en Tools-divisie tegenover de IDG Nieuwsdienst.