Afgelopen maandag plaatste Mike Nash, vice president van Windows product management op het officiële Vista blog de mededeling dat Vista SP1 de RTM (Ready To Manufacture) status had bereikt, maar dat het in verband met driverproblemen nog wel zes weken kon duren voordat het product daadwerkelijk beschikbaar zou worden gesteld via Microsoft's online Download Center, MSDN of TechNet, meldt ComputerWorld.

Woeste reacties

Vrijwel direct na het plaatsen van de blog stroomden de woeste reacties binnen. Microsoft had besloten om de release uit te stellen zodat ze de update konden blokkeren voor pc's die problemen zouden ondervinden met de drivers. Reacties op de blog, voornamelijk afkomstig van it-professionals en partners, maakten duidelijk dat de beslissing van Microsoft niet in goede aarde viel. Termen als 'stom' en 'Microsoft's domste zet ooit' waren niet van de lucht.

Ready to Manufacture?

Reden van de boosheid is niet zozeer de beslissing van Microsoft om de release uit te stellen, maar wel om dit te doen vlak nadat de update werd voorzien van het label RTM, aangezien 'Ready to Manufacture' aangeeft dat het product letterlijk klaar is voor productie. Volgens de reacties op de blog kan dat absoluut niet het geval zijn wanneer er nog problemen met drivers verholpen moeten worden. Anderen waren vooral boos vanwege het feit dat zij als ontwikkelaars in het duister worden gehouden, of zoals een persoon het stelde: "Het lijkt me dat de professionele gebruikers wel weten hoe ze met driverproblemen om moeten gaan. Nu moeten ze wachten tot het product geschikt genoeg is gemaakt zodat ook alle consumenten daarmee om kunnen gaan? Dat is te dom voor woorden!"

Stank voor dank

Los van de gepikeerde partners en systeembeheerders die de beslissing zien als stank voor dank (aangezien ze weken voor Microsoft hebben getest op bugs), was er ook een aantal praktische argumenten, bijvoorbeeld van deze partner: "Als partner, moet ik deze software zien, en die van tevoren kunnen testen. Alleen op die manier kan in mijn klanten erop voorbereiden. Daarbij, zes weken wachten, betekent zes weken waarin geen Vista aan bedrijven wordt verkocht."

Releasedatum aangepast?

Hoewel Microsoft officieel geen aanleiding heeft gegeven om te denken dat de releasedatum aangepast zal worden door deze kritiek, is een reactie van Vista program manager Nick White op de blog hoopgevend: "Ik begrijp jullie redenatie en ik probeer hier iets aan te doen. Als er iets verandert, laat ik dat zo snel mogelijk op deze blog weten".