Microsoft is bezig met een grote reorganisatie in de top om zichzelf beter te positioneren voordat het overgaat tot een nieuw bod op Yahoo.

Windows Mobile-baas naar Vodafone

Naast een fiks aantal promoties, veertien maar liefst, neemt Microsoft ook afscheid van een drietal oudgedienden. Zo kiest bestuurder Peter Knook van Windows Mobile voor een nieuw directeurschap met betrekking tot internet dienstverlening bij mobiele aanbieder Vodafone. Michael Sievert van Windows product marketing verlaat Microsoft om een eigen bedrijf te beginnen en Steve Berkowitz (ex-Ask.com CEO en momenteel directeur van Online Services) zwaait af aan het eind van augustus dit jaar. Naar alle waarschijnlijkheid krijgt hij een andere functie toegewezen in Redmond.

Microsoft wil verder niet toelichten waarom het afscheid neemt van deze personen. Het lag in de lijn der verwachting dat Berkowitz en Sievert zouden vertrekken, maar de switch van Knook komt voor velen als een verrassing. Knook was sinds 1990 in diverse functies actief bij Microsoft. Zeker nu zijn Windows Mobile steeds meer inzet op de consumentenmarkt, is zijn vertrek op dit moment opmerkelijk te noemen.

Voorbereiding op overname Yahoo

Op het vlak van Microsoft's online activiteiten (denk aan Windows Live, Search en MSN) is er plaats ingeruimd voor een aantal nieuwe chefs. Zo gaat het gerucht dat Satya Nadella (momenteel verantwoordelijk voor Search, Portals en Advertising) de taak krijgt om Yahoo technisch binnen Microsoft te integreren, mocht het tot een deal komen. Volgens Directions-analist Rob Helm treft Microsoft alvast de nodige maatregelen: "Microsoft anticipeert alvast door met een nieuwe online-strategie te komen rond de overname van Yahoo. Daarom vervangen ze de personen rond het oude businessmodel."

Ondanks de stoelendans is het nog allerminst zeker dat het tot een deal met Yahoo komt. Helm verwacht toch dat er snel schot in de zaak komt: "Het hangt al dagen in de lucht. Microsoft kennende zal het niet bij het eerste bod blijven."