Dat maakt Adobe bekend op zijn website. Flash Lite is, zoals de naam al aangeeft, een afgeslankte versie van het multimediapakket voor mobiele apparaten als smartphones en PDA's. Wat de afspraken precies zijn is nog niet bekend. Adobe meldt dat definitieve beschikbaarheid van Flash Lite voor het Windows Mobile platform later bekend zal worden gemaakt.

De slag om mobiel internet lijkt steeds relevanter te worden. Zo maakt analistenfirma Forrester vandaag zijn verwachting bekend dat in 2013 bijna 40 procent van de mobiele gebruikers internettoegang als must ziet. Microsoft is van plan om later dit jaar hun eigen mobiele tegenhanger voor Flash, Silverlight, te brengen. Leveranciers als Nokia, Samsung en Motorola hebben al aangegeven met Silverlight in zee te gaan.

Flash vs. Silverlight

Het probleem voor Microsoft is dat Flash Lite al aanwezig is, zo schrijft CNet blogger Tom Krazit na een gesprek met Derek Snyder, productmanager mobiele apparaten bij Microsoft. Daarom zijn ontwikkelaars sneller geneigd om sites te bouwen met Flash-technologie dan te kiezen voor Silverlight. "Velen hebben al geïnvesteerd in Flash", zegt Snyder. "Het is daarom goed om beide te hebben." Adobe's ontwikkelplatform Flex kan nog geen Flex Lite-applicaties bouwen, Creative Suite 3 kan dat wel.

Overigens is niet iedereen overtuigd van Flash: de iPhone van Apple ondersteunt het pakket bijvoorbeeld niet, en gaat dat gezien recente uitlatingen van Steve Jobs in de toekomst ook niet doen.