Dat doet de softwaregigant op twee verschillende manieren. Hoewel Microsft in eerste instantie het unlocken van Windows Phone 7 (WP7) telefoons blokkeerde, kondigde het bedrijf aan wel in gesprek te gaan met de hackers van ChevronWP7 die de tool ontwikkelden.

'Win-win scenario'

Die gesprekken zijn inmiddels achter de rug, en met resultaat. In een blogpost maakt de groep bekend dat het gat waarvan de ChevronWP7 unlocker tool gebruik maakte gedicht wordt. "Om dit op korte termijn te overbruggen, werken we met Microsoft samen aan een tussentijdse oplossing die homebrew ontwikkelingen na de update blijft ondersteunen", maakt de groep bekend.

ChevronWP7 heeft met Microsoft overleg gevoerd over de gevaren, maar ook over de voordelen van deze zogenaamde homebrew-ondersteuning. "Met dat in het achterhoofd zullen we samen met Microsoft werken aan een oplossing voor langere tijd die onze gezamenlijke doelen voor het het verbreden van toegang tot het platform verzekert, om tegelijkertijd de auteursrechten en de veiligheid van het platform te waarborgen." De hackers spreken van een "win-win scenario".

Developers paaien

Dat is niet de enige manier waarop Microsoft gebruikers van WP7 tegemoet komt die zelf willen sleutelen aan het platform. De softwaregigant heeft ook een gratis WP7-telefoon aangeboden aan de hacker George Hotz, beter bekend onder de naam Geohot. Hij kraakte als een van de eersten de iPhone.

"#geohot Als je coole dingen wil bouwen op #wp7, stuur me een e-mail en het team zal je een telefoon geven -- laat de dev creativiteit bloeien", twitterde Brandon Watson, director developer experience van Windows Phone 7.

Geohot liet al op zijn site weten aan de slag te willen met WP7 naar aanleiding van een post op Engadget. Daarin laat een lid van het ChevronWP7 team trots een t-shirt zien met het opchrift: "I was the first to jailbreak Windows Phone 7, and all I got was this lousy t-shirt." Een cadeautje van Microsoft.

Wildgroei voorkomen?

Microsoft stelt zich in deze anders op dan bijvoorbeeld Apple, dat hackers liever geen toegang geeft tot de iOS-omgeving. Of de softwaregigant met deze tegemoetkoming het aantal hacks voor zijn mobiele software in eigen hand kan houden is maar zeer de vraag, want er zijn meerdere kaper op de kust. Zo werd er vorige week een nieuwe homebrew editor voor WP7 vrijgegeven.