In september bleek dat Microsoft in de maanden juli en augustus een aantal updates had geïnstalleerd bij Vista- en XP-gebruikers, zelfs als deze gebruikers hun automatische update functie uitgeschakeld hadden. Microsoft verklaarde toen dat het ging om noodzakelijke aanpassingen aan de automatische update-functie, maar erkende dat het de aanpassing van de software 'transparanter' had kunnen communiceren.

Een aantal van de geïnstalleerde updates veroorzaakt echter problemen bij het gebruik van de reparatiefunctie die aanwezig is op officiële Windows XP cd-roms, zo meldde het blog Windowssecrets onlangs. Deze functie is bedoeld om XP te repareren als het besturingssysteem niet meer opstart.

De reparatiefunctie draait echter de klok nogal terug, zo worden de laatste updates en patches verwijderd en duikt ineens de oorspronkelijk meegeleverde Internet Explorer-functie weer op. De reparatieschijf probeert vervolgens wel de laatste updates opnieuw te installeren, maar bij de Windows Update-bestanden die eerder juist zo geruisloos op pc's geïnstalleerd werden, gaat het mis. Een aantal uitvoerbare bestanden is niet geregistreerd in het besturingssysteem, waardoor de Windows Update-functie niet meer goed werkt en de laatste 80 patches niet geïnstalleerd kunnen worden.

Onderzoeken

"We zijn dit aan het onderzoeken", verklaarde woordvoerder Ruud de Jonge van Microsoft Nederland tegenover Webwereld. De Jonge kon nog niet zeggen of Microsoft er al in geslaagd was het probleem te reproduceren of de oorzaak te achterhalen. De woordvoerder kon eveneens niet bevestigen dat de gesignaleerde problemen verband houden met de gewraakte updates.