Er zijn al veel geruchten geweest over de definitieve samenstelling van de versies van Windows Vista, maar maandag maakt Microsoft de definitieve lijst bekend. Uiteindelijk is het aantal versies niet groter dan dat van Windows XP, zo blijkt nu. Een speciale mkb-versie waarover veel is gespeculeerd, komt er niet.

Windows Vista Business en Windows Vista Enterprise richten zich beide op bedrijven met meer opties voor centraal management en voor de gebruiker betere zoekfuncties en ondersteuning voor tablet-pc's. Vista Enterprise voegt hier nog Windows BitLocker (volledige versleuteling van alle data op een harde schijf), Virtual PC Express (voor virtualisatie bijvoorbeeld om compatibiliteit met oudere software te waarborgen) en de mogelijkheid om UNIX-programma's direct op een Windows Vista-pc te gebruiken, aan toe.

Voor de consument zijn drie versies gepland, Windows Vista Home Basic, Windows Vista Home Premium en Windows Vista Ultimate.

Vista Home Basic is de minst uitgebreide versie van Vista en vooral bedoeld voor iedereen die een stabiele Windows-computer wil met extra zoekfuncties, ouderlijk toezicht en betere bescherming tegen de gevaren van virussen en wormen. Aero, het nieuwe uiterlijk van Vista, ontbreekt in deze editie.

Wie Aero toch wil, moet kiezen voor Windows Vista Home Premium dat zich meer richt op de hedendaagse digitale leefstijl met functionaliteit voor digitale foto's, video en gebruik als mediacenter. Ook kan Vista Home Premium direct contact maken met een Xbox 360-spelconsole, biedt tablet-pc-techniek en kan persoonlijke foto en videobeelden omzetten naar dvd-producties.

De meest uitgebreide versie van Windows Vista voor de consument is Windows Vista Ultimate. Hierin zit alles wat Microsoft voor de verschillende versies van Windows Vista heeft ontwikkeld, zowel de functies voor thuisgebruikers maar ook de zakelijke functies.

64-bit

Of alle nieuwe edities in zowel een 32-bit als 64-bit versie verschijnen, is nog onzeker. Microsoft laat cryptisch weten dit te laten afhangen van de behoefte van de klanten.

Windows Vista Home Basic, Home Premium, Ultimate en Vista Business zullen als losse producten in de winkel komen, de Enterprise-editie is alleen beschikbaar voor bedrijven die deelnemen aan Microsofts Software Assurance licentie-programma.

Speciale edities

Voor landen in ontwikkeling verschijnt er nog een speciale Vista Starter Edition die lagere systeemeisen kent en ook alleen in een 32-bit versie te verkrijgen is. Voor de Europese Unie zal Microsoft bovendien twee N-versies zonder geïntegreerde Media Player lanceren. Van de Home Basic- en de Business-versie komt een N-editie, zo bevestigt Microsoft Nederland.