De draadloze WiFi-standaard verheugt zich de laatste maanden in een zeer snel groeiende belangstelling. Ondanks alle jubelberichten in de media maakt in Nederland nog slechts een handvol mensen gebruik van de standaard, ook wel 802.11b genoemd. Als het aan Microsoft ligt, gaat dat veranderen. Het bedrijf uit Redmond heeft namelijk deze week een hele serie hardwareproducten aangekondigd voor WiFi-toepassingen, waarmee in theorie snelheden kunnen worden gehaald van 11 Mb per seconde. Het pakket bestaat uit onder meer een `Wireless Desktop Kit' (een basisstation plus USB-adapter) en een `Wireless Laptop Kit' (basisstation plus notebook-adapter).

Introductiedatum

Beide pakketten kosten in de VS bijna 220 dollar, iets duurder dan vergelijkbare oplossingen van bedrijven als marktleider Linksys, D-Link, NetGear of E-Gear. Over Nederlandse prijzen is nog niets bekend. Ook de precieze introductiedatum in ons land is nog niet duidelijk: voorjaar 2003. Microsoft ziet WiFi als oplossing voor mensen die over een grotere afstand van hun basisstation willen internetten, bijvoorbeeld met een laptop in de tuin. WiFi heeft een maximaal bereik van tweehonderd meter. Ook ontstaan er in steden op drukke punten steeds meer openbare `hotspots', waarvan draadloze internetters gebruik kunnen maken.

Veiligheid

Het WiFi-pakket past prima in het Microsoft-mantra `alle informatie op iedere plek, op ieder apparaat op elk tijdstip'. Microsoft heeft naar eigen zeggen voldoende aandacht besteed aan de beveiliging van de draadloze netwerken, altijd een heikel punt bij WiFi. Zo wordt er onder meer gebruik gemaakt van een 128 bit WEP (Wired Equivalent Privacy) encryptie, een hardwarematige firewall en NAT (Network Address Translation).

Bluetooth

Iets eerder – eind november – introduceert Microsoft een aantal producten die gebruik maken van een andere draadloze standaard: Bluetooth. Ook dit is voor het eerst voor Microsoft. Bluetooth mag dan een tijdje terug een even grote hype zijn geweest als WiFi dat nu is, het aantal producten dat ervan gebruik maakt is tot nu toe nog niet groot. Een eerste aanzet vanuit Redmond is er met onder meer een ontvanger, toetsenbord en muis. Het maximale bereik van Bluetooth is tien meter en er kunnen tot zeven apparaten op de ontvanger worden aangesloten. De standaard is vooral geschikt om een draadloze communicatie te leggen tussen bijvoorbeeld de pc en de printer, scanner, muis en toetsenbord. Tot slot brengt Microsoft dit najaar een aantal `gewone' nieuwe muizen en toetsenborden op de markt, waarvan een aantal draadloos.