Het besturingsysteem is bedoeld voor bedrijven die nieuwe navigatieapparatuur willen ontwikkelen. Die kunnen het pakket dan implementeren in hun nieuwe apparaat. Microsoft mikt vooral op de makers van 'draagbare' navigatiesystemen, ofwel de kleinere varianten die ook makkelijk te voet mee te nemen zijn. Het OS is gebaseerd op Windows Embedded CE.

NavReady 2009 heeft verschillende eigenschappen die het makkelijker moeten maken om online te gaan tijdens het navigeren. Er kan verbinding worden gemaakt met verschillende online diensten. Ook de verbinding met een Windows PC moet makkelijker gaan. Het verbinden met een mobiele telefoon via bluetooth ontbreekt niet, zodat handsfree kan worden gebeld met het apparaat.

Functies

Microsoft heeft zijn Live Search Maps functie toegevoegd aan het OS. Hiermee kunnen gebruikers dus zoeken naar locaties en bedrijven. Andere opties zijn het downloaden van verkeersinformatie en actuele benzineprijzen.

Met behulp van Microsoft's SideShow kunnen toekomstige apparaten ook als tweede beeldscherm worden gebruikt voor computers met Windows Vista erop. Hierdoor kan het apparaat toegang krijgen tot de informatie van verschillende Windows-apparaten, zonder dat deze hoeven worden aangezet.

Kandidaat

Het Taiwanese Mio Technology heeft al aangegeven het OS te willen gebruiken in een van zijn toekomstige navigatiesystemen. Het bedrijf kocht vorig jaar de handheld-divisie van Navman, uit Nieuw-Zeeland. Mio stopte eerder dit jaar grotendeels met het gebruiken van de naam in de landen waar het merk relatief onbekend is. NavReady is qua naam dan geen slechte vervanger voor het bedrijf.