Thumbtack van Microsoft Live Labs kan websurfers bijvoorbeeld helpen bij het plannen van hun vakantie. Eenmaal ingelogd kunnen zij relevante gedeelten van websites, zoals een beschrijving van een hotel, kopiëren en plakken in een nieuwe 'verzameling', een soort kladblok.

Plattegrondje

De informatie in Thumbtack blijft zo opgeslagen, terwijl de gebruiker verder kan zoeken en andere hotels kan toevoegen in de verzameling. Via gadgets kunnen kenmerken aan de 'snippers' informatie worden toegevoegd, zoals het automatisch opzoeken van adressen die erin staan. Deze worden dan op een plattegrondje getoond.

Gebruikers kunnen hun Thumbtack-verzamelingen op verschillende delen met anderen door deze te versturen per e-mail of er een url van te maken en dit via instant messenger te verzenden of in een blog te plaatsen. Daarnaast kunnen zij de snippers becommentariëren en taggen. Met de 'bookmarklet' kan ten slotte automatisch online gekopieerde tekst op een Thumbtack-pagina worden gezet. Behalve in de Microsoft-browser Internet Explorer werkt Thumbtack ook in Mozilla's Firefox, al 'ontbreken er dan enkele functionaliteiten', zegt Microsoft.

Unieke uitvinding?

Hoewel de Microsoft-dienst erg lijkt op bestaande applicaties, zoals Mozilla's Joey, Googles Notebook, SimplyBox en Snipd. Met de snipperdienst Twine kunnen gevonden snippers zelfs automatisch worden ingedeeld in categorieën via een semantische sorteermethode, zo meldt TechCrunch.

Toch denkt het team van Microsoft Labs een unieke uitvinding te hebben gedaan. Thumbtack zou zich onderscheiden door de mogelijkheid om automatisch inkomende data in te delen via 'machine learning'. Daarnaast hebben gebruikers meer vrijheid in de organisatie van de content op de pagina's, aldus Microsoft in de FAQ. TechCrunch meent dat Thumbtack nog een lange weg te gaan heeft. De software zou nog erg veel fouten bevatten, terwijl de interface minder flitsend is dan die van concurrerende diensten.