Volgens Microsoft maakt so.cl het mogelijk om research te doen en de resultaten daarvan direct te delen met vrienden. De dienst bevindt zich daarmee op het snijvlak tussen een zoekmachine en een sociaal netwerk. Het is dan ook geen vervanging voor bestaande netwerken als Twitter en Facebook. Het delen van zoekopdrachten moet dubbel werk voorkomen voor studenten die in een groepje samenwerken.

“We verwachten dat studenten door zullen gaan met het gebruiken van diensten als Facebook, Twitter en LinkedIn net als Google en Bing. We willen studenten aanmoedigen om te ontdekken hoe tools voor communicatie en leren verbeterd kunnen worden", is te lezen in de frequently asked questions (FAQ).

Alleen studenten

De nieuwe dienst draagt de naam so.cl (uitgesproken als 'social'). En is op dit moment alleen nog beschikbaar voor studenten van de Universiteiten van Washington, New York en Syracuse. Studenten moeten hun Facebook-account gebruiken om in te loggen bij de dienst. Data van so.cl wordt niet automatisch gedeeld op Facebook, maar dat is wel mogelijk als de gebruiker daarvoor kiest.

Niet geheel verrassend maakt de dienst gebruik van de zoektechnologie van Bing, Microsofts eigen zoekmachine. Of de dienst ook naar Nederland komt is op dit moment niet bekend. Microsoft reageerde niet direct op een verzoek om commentaar.