Dat schrijft Sam Ramji, Senior Director of Platform Strategy van Microsoft. Dit naar aanleiding van het nieuws dat Microsoft met een eerdere versie van die virtualisatiedrivers de GPL schond. Het bedrijf zou namelijk gesloten code (binaries) statisch hebben gekoppeld aan Linux-code, die onder de GPL valt. Die 'pure' open source-licentie vereist dat gekoppelde code ook open is. Dat wordt door tegenstanders wel het 'virale effect' van de GPL genoemd.

Geen verplichting

De release van de drivers onder de GPL deze week zou dus eigenlijk een verplichting zijn voor Microsoft om de GPL-schending op te heffen. Dit om mogelijke rechtszaken te voorkomen. Maar Redmond ontkent dat er enige druk achter zat om de drivercode geheel open source te maken.

"Microsofts beslissing was niet gebaseerd op enige vermeende verplichtingen voorkomend uit de GPLv2-licentie. Vanwege zakelijke redenen en voor onze klanten hebben we vastgesteld dat het voordelig was om de drivers aan de kernel community vrij te geven onder de GPLv2-licentie", schrijft Ramji.

Linux-drivers met binaries

Kortom, er was geen probleem, volgens Microsoft. Tegenover SDTimes zegt Ramji: "Linux heeft geen device api zoals Windows. Vele Linux-drivers bevatten binaries en daar volgt geen actie of verontwaardiging op. En dat zou ook niet moeten."

Bovendien had Microsoft al maanden voor de kwestie werd aangekaart het plan opgevat om de code aan de Linux-kernel te doneren, aldus Ramji tegen SDTimes.

Het blijft echter vooralsnog onduidelijk waarom Microsoft niet versie 1.0 van de Hyper-V drivers voor Linux meteen onder de GPL heeft vrijgegeven. Die eerste versie kwam in april al uit.