Dat betekent onder meer dat pc-fabrikanten ervoor kunnen kiezen om een andere internetbrowser (bijvoorbeeld Netscape of Opera) als standaardbrowser mee te leveren. Daarnaast krijgen fabrikanten het recht om iconen (bijvoorbeeld van een internetprovider) op het bureaublad te plaatsen, zo maakte Steve Ballmer, CEO van Microsoft, woensdag bekend. Daarmee komt Microsoft tegemoet aan de wensen van de federale beroepsrechter die eind vorige maand bepaalde dat het softwarebedrijf misbruik heeft gemaakt van zijn monopolie op de markt van besturingssystemen. Het softwarebedrijf gebruikte zijn dominante marktpositie om concurrent Netscape van de markt te drukken. Eerder had een lagere rechter, Thomas Penfield Jackson, bepaald dat Microsoft vanwege het misbruik van zijn positie in tweeën zou moeten worden gesplitst. Zover wilde het beroepshof niet gaan, maar het hield wel vast aan Jacksons conclusie dat Microsoft zijn monopoliepositie heeft misbruikt.

Windows XP

"Het hof heeft een aantal van de voorwaarden in onze licenties als ongepast beoordeeld, dus bieden we pc-fabrikanten vanaf nu meer flexibiliteit", aldus Ballmer in een verklaring. "We voeren de aanpassingen meteen door, zodat pc-fabrikanten er rekening mee kunnen houden bij de introductie van het nieuwe besturingsprogramma Windows XP." Niet op alle punten is Microsoft overigens zo toeschietelijk. Zo is het bedrijf niet van plan om zijn eigen instant messaging dienst (MSN Messenger) en de Windows Media Player uit Windows XP te verwijderen. Op die gebieden heeft Microsoft door de concurrentie met onder meer ICQ en Real geen dominante marktpositie. Of het Amerikaanse Ministerie van Justitie en de 19 staten die in 1998 het antitrustproces tegen Microsoft aanspanden, genoegen zullen nemen met deze toenaderingspoging van Microsoft is dan ook zeer de vraag.

Te laat

Volgens veel analisten komt de stap van Microsoft te laat. Tom Miller, de procureur-generaal van Iowa (een van de staten die meedoen aan de rechtszaak), onderschrijft die visie. "De meeste aanpassingen in de nieuwe aanbieding betreffen de browser, en die oorlog is inmiddels voorbij – Microsoft heeft 'm gewonnen." Sinds Microsoft de eigen Internet Explorer meelevert met het besturingssyteem Windows is het marktaandeel van Netscape, ooit de populairste browser, gedaald tot onder de 10 procent. Om Netscape van de markt te drukken, schuwde Microsoft geen enkel middel, zo werd tijdens de antitrustzaak duidelijk. Toen Compaq in 1996 bijvoorbeeld begon met het verkopen van pc's waarbij de Internet Explorer niet standaard op het bureaublad stond, dreigde Microsoft de levering van Windows aan de pc-fabrikant te staken.