"Windows Phone WebApps voldoen aan onze gepubliceerde Windows Phone-beleidsregels", stelt Microsoft. Het bedrijf reageert hiermee op vragen van Webwereld over het verpakken van websites van andere bedrijven in webapp-vorm om die gratis 'apps' dan aan te bieden in de Windows Store voor Windows Phone.

'Meer dan lanceren of redirecten'

Microsoft spreekt tegen dat het hiermee de eigen regels voor app-makers schendt. Vereiste 2.10 in de app-policies voor Windows Phone stelt namelijk dat apps “meer functionaliteit moeten bieden dan het lanceren van een webpagina”. Webwereld heeft gevraagd of het bedrijf zichzelf een uitzondering heeft gegeven op regel 2.10 of dat die vereiste wordt versoepeld.

"WebApps lanceren niet simpelweg een site of redirecten naar een pagina, ze renderen de content binnen de app", legt de Windows Phone-maker uit aan Webwereld. Dit renderen van webcontent is wel toegestaan, laat Microsoft weten, en is gedefinieerd in een een software-ontwikkelkit (SDK) voor het platform.

Deze uitleg van Microsoft bevestigt de speculatie van Microsoft-watcher Mary Jo Foley die al meende dat de producten van het ‘Microsoft WebApp’-team ontkomen aan regel 2.10 doordat ze content zelf renderen. Dit in tegenstelling tot launcher-apps die webpagina's laten weergeven door de browser van het mobiele besturingssysteem.

Aanmoediginsapps

Microsoft heeft eerder al uitgelegd dat het verpakken van mobiele websites in app-vorm bedoeld is als aanmoediging. De door Microsoft gemaakte webapps zijn “geen vervanging voor native apps”. Het doel is juist om die uiteindelijk wel te krijgen, maar dan van de eigenaren van die websites. “In de meeste gevallen verwachten we dat de Web App een tijdelijke oplossing is totdat een native app kan worden gepubliceerd.”

Het ver-appen van websites van derden ten gunste van Windows Phone gebeurt nu alleen in de Verenigde Staten, heeft Microsoft al laten weten. Of deze praktijk ook in andere landen gehanteerd gaat worden, hangt af van het gebruik van deze Amerikaanse webapps. Daarvan zijn er twee inmiddels weer offline gehaald: van luchtvaartmaatschappij Southwest Airlines en van gamepublisher Atari.