Microsoft-ontwikkelaar KY Srinivasan staat bovenaan de lijst van programmeurs die de meeste wijzigingen hebben aangebracht in de code van Linux 3.0, die een dezer dagen verschijnt. Dat blijkt uit een overzicht samengesteld door Linux-nieuwssite LWN.net.

Microsoft vijfde

Srinivasan heeft in totaal 343 veranderingen doorgevoerd. Het gaat met name om kleine wijzigingen. In totaal was zijn werkgever Microsoft goed voor 361 aanpassingen. De Windows-producent staat daarmee op de vijfde plaats qua bedrijven die bijdragen.

Onafhankelijke Linux-ontwikkelaars hebben 1085 wijzigingen bijgedragen aan kernelversie 3.0. Linux-leverancier Red Hat heeft er duizend toegevoegd en processorreus Intel 'maar' 839. Gekeken naar het aantal regels code blijft Microsoft ver achter met 12.000 regels. Intel is wat dit betreft koploper met 163.000 regels. Dat aantal leidde tot kritiek omdat Intels nieuwe isci-driver in 3.0 te vroeg is verschenen en later nog aanzienlijk is herzien om fouten te herstellen.

Hyper-V

De Microsoft-ontwikkelaar die het meest heeft bijgedragen aan Linux 3.0, heeft eerder ook de driver voor Microsofts virtualisatie interface Hyper-V verbeterd. Die Linux-support voor Hyper-V is twee jaar geleden verschenen.

De driver bevindt zich nog in de staging-fase, maar kan daar binnenkort uit. Staging-beheerder Kroah-Hartman heeft recent nog lof geuit voor Microsoft, waar het bedrijf eerder kritiek kreeg, vanwege het traag doorvoeren van wijzigingen in de virtualisatiedrivers. Microsoft startte in 2009 met het bijdragen aan de Linux-kernel.