Zowel Microsoft als Autodesk zijn in hoger beroep veroordeeld wegens het schenden van een patent voor een methode om nieuwe software te activeren, zo meldt AP.

De twee patenten zijn ontwikkeld door Z4. Dit bedrijf klaagde in 2004 beide softwaremakers aan omdat ze inbreuk maakten op deze patenten om software te activeren en piraterij tegen te gaan.

Microsoft gebruikt dergelijke techniek in Windows en Office. Autodesk gebruikt productactivering in zijn ontwerpsoftware Autocad. Beide bedrijven hebben altijd volgehouden dat hun productactiveringsmethoden zelf hebben ontwikkeld, en bovendien vóórdat Z4 haar patent indiende.

Maar de federale rechter denkt daar duidelijk anders over en bevestigt in hoger beroep de uitspraak van vorig jaar augustus. Microsoft moet 115 miljoen dollar schadevergoeding betalen, plus 25 miljoen voor het opzettelijk schenden van het patent. Autodesk moet in totaal 18 miljoen aan Z4 overmaken.

Microsoft benadrukte meteen dat het vonnis geen gevolgen heeft voor Vista of Office 2007. Technische aanpassingen aan deze producten zijn niet nodig, aldus een woordvoerder.