Microsoft heeft woensdagmiddag de releasedatum bekendgemaakt voor Windows 8.1. Die eerste grote update voor Windows 8 komt 18 oktober uit, als gratis update in de Windows Store. Tegelijk daarmee komt de 8.1-versie ook naar het op ARM draaiende Windows RT. De planning van oktober was al uitgelekt.

Volumeklanten, MDSN- en TechNet-abonnees

Daarbij maakten ingewijde bronnen van onder meer Microsoft-watcher Mary Jo Foley ook gewag van een wijziging wat de beschikbaarheid betreft voor IT-professionals. Beheerders, developers en grootzakelijke klanten kregen tot op heden altijd vrij kort na het bereiken van de RTM-fase (release to manufacturing) nieuwe Microsoft-software tot hun beschikking. De RTM komt eind deze maand uit.

IT-professionals en grootzakelijke klanten krijgen normaliter enkele dagen later toegang tot die release. Dat gebeurt dan via een betaald TechNet- of MSDN-account, of middels een software-abonnemenstcontract. Laatstgenoemde is een zogeheten Volume Licensing-overeenkomst (VL) waarbij bedrijven gebruiksrecht kopen op alle courante Microsoft-software. In de praktijk werkt de Windows-maker zijn producten nog wel bij met updates en patches in de tijd tussen RTM en de algemene beschikbaarheid (general availibility, GA).

'Op hetzelfde moment mondiaal'

Nu, met Windows 8.1, is er geen sprake van vroege beschikbaarheid voor externe gebruikers. Alleen Microsofts pc- en tabletpartners krijgen de RTM-code in handen. De softwaremaker heeft dit woensdagavond bevestigd in antwoord op vragen van Webwereld. "De beschikbaarheid van Windows 8.1 zal via de store op hetzelfde moment mondiaal plaatsvinden", mailt een woordvoerster.

"VL (grootzakelijk), TechNet en MSDN zullen allemaal beschikbaar zijn vanaf 12.00 uur New Zealand time op 18 oktober (17 oktober 4am PST). Dus niet later dan GA maar gelijkertijd met GA." Dit bevestigt de eerder al uitgelekte informatie, die woensdagmiddag nog niet werd bevestigd door Microsofts hoofd marketingcommunicatie Brandon LeBlanc. Hij reageerde ontwijkend op posts onder zijn aankondingsblogpost van de release op 18 oktober.

Beloofde apps komen eraan

"We hebben RTM vandaag niet aangekondigd. Deze aankondiging is alleen voor algemene beschikbaarheid. We hebben ook geen nieuwe aankondigingen gedaan voor TechNet-abonnees", antwoordde hij op vragen van nieuwsgierige gebruikers. Ook op vragen over eerder geshowde en toegezegde social apps, waaronder Facebook en Foursquare, ging hij niet in. "Ik heb niets nieuws om te delen." De beloofde apps komen er wel aan, verzekert LeBlanc.