Volgens Allchin, hoofd van de afdeling operating system van Microsoft, zijn computerprogramma's waarvan de broncode vrijelijk verkrijgbaar is, een bedreiging voor de ontwikkeling van nieuwe software. Open source software (zoals het besturingssysteem Linux en de serversoftware Apache) zou kunnen leiden tot het einde van het intellectueel eigendom, aldus Allchin.

"Ik ben een Amerikaan en ik geloof in de 'American way'. Open source vernietigt het intellectuele eigendom", aldus Allchin. "Ik kan me geen grotere ramp voorstellen voor softwarebedrijven dan dit."

Allchin zegt zich zorgen te maken dat Amerikaanse politici open source initiatieven ondersteunen. "Ik ben bezorgd dat de regering open source aanmoedigt. Ik vermoed dat we de beleidsmakers niet genoeg hebben bijgebracht om het gevaar te onderkennen."

Brian Behlendorf van het open source bedrijf CollabNet, is niet onder de indruk van de uitspraken van Allchin. "Ik denk dat Microsoft de open source gemeenschap probeert af te schilderen als fascistisch", zo verklaarde hij tegenover het persbureau Bloomberg.

Ook Andrew Leonard, auteur van een online boek over 'free software', laat in een artikel in Salon Magazine weinig heel van de uitspraken van de Microsoft-topman. "Linus Torvalds en de duizenden andere ontwikkelaars die Linux hebben gemaakt, deden dat niet omdat ze geld wilden verdienen, maar omdat ze het leuk vonden om te doen. Zij joegen hun eigen geluk na zonder rekening te houden met winst of marktaandeel. Wat zou er nou meer Amerikaans kunnen zijn dan dat?" Het nastreven van geluk is vastgelegd in de Amerikaanse grondwet.