Vanaf vandaag worden de zoekresultaten van Live Search anders gepresenteerd. Invullen van de zoekterm 'digital camera' levert bijvoorbeeld links naar recensies van consumenten en online winkelinformatie over de meest populaire camera's op, schrijft Times Online. Deze informatie, deels afkomstig van online winkels als Amazon and PriceGrabber, wordt gevolgd door de overige zoekresultaten.

Ook het zoeken naar videobeelden via Live.com is gewijzigd. De index is uitgebreid en het is voortaan mogelijk een kort fragment te bekijken door de cursor over de videostills te bewegen. Het nieuws over deze 'Smart Motion Thumbnails' was vorige week al uitgelekt, doordat een Microsoft-medewerker erover op zijn blog had geschreven.

Microsoft hoopt met de veranderingen beter in te spelen op wat de gebruiker wil, meent Satya Nadella van de zoek- en advertentieafdeling van het bedrijf. Het doel van de veranderingen is volgens hem niet noodzakelijkerwijs om klanten bij Google weg te halen, maar om de miljoenen Microsoft-klanten vaker de dienst te laten gebruiken.

Zoekmachinedeskundigen zijn weinig enthousiast over de herziening van Live Search. Danny Sullivan, redacteur van Search Engine Land, noemt deze slechts 'kleine verbeteringen', citeert CNet.

Bovendien staat ook de concurrentie niet stil. Zo zal Yahoo, met ruim 23 procent marktaandeel de tweede grote speler in de VS, de komende weken belangrijke verbeteringen van zijn zoekdienst onthullen. Het zal Microsoft grote moeite kosten om Yahoo of marktleider Google, die ruim 56 procent van de Amerikaanse zoekopdrachten afhandelde, van de troon te stoten, zo menen ingewijden.