Microsoft heeft met verschillende versies van Windows Mobile de markt voor traditionele pda's stevig in handen gekregen. Bij de smartphones wil het echter nog niet zo lukken, terwijl daar de meeste groei zit. De nieuwe Windows Mobile 5.0 moet daar verandering in brengen.

Microsoft hoopt met de nieuwe Windows Mobile een groter deel van de markt voor mobiele apparaten voor zich te winnen. De laatste jaren heeft de markt voor smartphones en pda's een groei van 25 procent doorgemaakt en volgens de laatste cijfers van Gartner heeft Microsoft met Windows Mobile 2003 inmiddels een marktaandeel van 46 procent weten te behalen.

In de markt voor smartphones ondervindt Microsoft vooral concurrentie van de Blackberry van Research In Motion, die in het eerste kwartaal van dit jaar een groei van maar liefst 76 procent wist te behalen. Dit is voor Microsoft aanleiding om in de komende maanden een extensie voor Exchange Server uit te brengen waarmee het mogelijk wordt net als bij de Blackberry, e-mail en andere informatie richting een mobiel apparaat te brengen.

Apparaten met Windows Mobile 5.0 zijn hier al standaard op voorbereid. De integratie met Exchange en ook Office Live Communication Server zijn volgens kenners sterke troeven die Microsoft in handen heeft, juist om de zakelijke markt voor zijn apparaten te winnen.

Een initiatief om non-Microsoft servers te ondersteunen hoeft van Microsoft dan ook niet verwacht te worden, zo benadrukte pr-manager Hardy Poppinga tijdens de Nederlandse introductie van Windows Mobile 5.0.

Mobile Office

Microsoft lijkt voor Windows Mobile 2005 de eindgebruiker herontdekt te hebben. Veel nieuwe functies richten zich op dagelijks gebruik en moeten potentiële kopers over de streep trekken. Zo zijn voor het eerst de mobiele Office-applicaties sterk verbeterd.

Excel ondersteunt nu het gebruik van grafieken zoals Word beter de oorspronkelijke documentopmaak weet weer te geven en gebruik van afbeeldingen in documenten biedt. Nieuw is ook de PowerPoint-viewer. De mobiele Outlook lijkt al met al steeds meer op de echte versie uit Microsoft Office, inclusief foto's bij de contactpersonen, de mogelijkheid namen te controleren met het adresboek en prioriteiten te geven aan e-mailberichten.

Ondersteuning voor Hotmail is verbeterd, toegang tot e-mail mogelijk via wif en 3g. Windows Mobile ondersteunt daarbij gelijktijdige communicatie via verschillende technieken, een smartPhone met ook wifi aan boort is dan ook niet langer ondenkbaar.

Veiligheid

Windows Mobile 5.0 leunt op de Windows CE 5.1-kernel die ook in Windows XP Embedded wordt gebruikt. De verschillen tussen de versie voor PocketPC en de versie voor smartphones zoals die bij de vorige versie bestonden, zijn met de introductie van Windows Mobile 5 grotendeels verleden tijd.

Windows Mobile 5.0 is de eerste mobiele Windows die op relatief eenvoudige wijze geüpdate zal kunnen worden. Kritische patches en ook updates voor antivirus-software, kunnen via de traditionele kabel maar ook draadloos gedownload en geïnstalleerd worden.

Via policies kunnen it-beheerders bovendien de installatie van updates verplichten en zelfs afdwingen. Behalve het OS is ook de data voortaan beter beveiligd. De nieuwe 'persistant storage' garandeert dat data ook als de batterij helemaal leeg is, na het opladen weer gewoon gebruikt kan worden, zo benadrukt Microsoft.

Kritiek

Voor de levering van Windows Mobile is Microsoft afhankelijk van partners zoals HP, Dell en Qtek. Hun belangrijkste klacht was dat vorige versies van Windows Mobile nauwelijks mogelijkheden boden om de mobiele apparaten te voorzien van een eigen uiterlijk. Microsoft heeft daarop het aantal mogelijkheden om Windows Mobile een herkenbaar maar afwijkend uiterlijk te geven vergroot.

'Branding' is nu mogelijk met eigen logo's, kleurenschema's, achtergrondjes maar ook toegevoegde applicaties. De gebruiker kan daar vervolgens nog een schepje bovenop doen met ringtones en te downloaden content zoals audiobestanden, hij heeft daarbij de keuze uit inmiddels 25 aanbieders waaronder MTV, Napster en Musicmatch.

De enige grens die Windows Mobile daarbij stelt is die van Microsoft's eigen digital rights management, dankzij USB 2.0 en ondersteuning voor ingebouwde harddisks is opslag voortaan namelijk geen beperking meer voor PocketPC en SmartPhone. De tijdens de presentatie getoonde Samsung SmartPhone met 3 GB harde schijf staat daar wel garant voor.

Nederlandse versie

Voor het eerst verschijnt er ook een Nederlandse versie van Windows Mobile 5.0. De hiervoor benodigde languagepack is inmiddels voor de oem-partners beschikbaar om gebruikt te worden op de nieuwe generaties PocketPC's en smartphones.

Het is niet mogelijk voor de gebruiker zelf deze taalupdate te installeren, deze moet in het geheugen voor het apparaat meegeleverd worden. Het is dus maar zeer de vraag hoeveel producenten van PocketPC's en smartphones deze inspanning voor ons relatief kleine taalgebied willen leveren.

Ook is nog niet bekend welke oem-partners er voor de huidige pda's en smartphones updates met Windows Mobile 5.0 zullen ontwikkelen of dat de gebruiker genoodzaakt wordt een heel nieuw apparaat te kopen.