De Office Store biedt webgebaseerde apps die integreren met de Office-applicaties op de computer van de gebruiker. Omdat ze webbased zijn volgen ze de gebruiker naar andere apparaten op het moment dat zij inloggen met hun Microsoftaccount. Dat account is ook nodig om de Office Store te gebruiken en apps te downloaden, Op dit moment kan iedereen met Office 2013 Preview de winkel gebruiken.

De apps die nu in de Office Store zijn te krijgen, zijn gratis tijdens de Preview-periode. De Store gaat commerciële apps verkopen vanaf het moment dat de kantoorsoftware algemeen beschikbaar komt. Ontwikkelaars kunnen er direct mee aan de slag. Microsoft heeft de documentatie voor ontwikkelaars vrijgegeven.

App-referentie 'reist mee' met document

Het ontwerp van de Office Store en het gebruik ervan zijn gelijk aan die van de Windows Store. Wat Microsoft aan de apps toevoegt is dat als een document wordt gecreëerd met een app, zoals een infographic in een Excel spreadsheet, en het wordt verzonden naar een ander, krijgt de ontvanger bij het document een referentie mee die verwijst naar de gebruikte app. “Zodat de ontvanger die app eveneens kan gebruiken", schrijft Vivek Narasimhan, product marketing manager voor Office en SharePoint.

Microsoft ziet een enorme markt voor extra omzet nu apps via de Windows Store en Office Store naar de gebruikers gaan. Op dit moment heeft Office wereldwijd meer dan een miljard gebruikers, claimt Narasimhan, en het aantal ontwikkelaars op dat platform is groot. Met name op zakelijk gebied zijn veel toepassingen ontwikkeld, onder meer voor verkoop-, marketing- en HRM-afdelingen. Bestaande oplossingen kunnen volgens Narasimhan worden omgebouwd tot webapps voor de Store.

Licentiebepaling in apps

Microsoft maakt het mogelijk voor ontwikkelaars om een licentiebepaling op te nemen in de app en geeft daarvoor tools binnen een licensing framework. “We geven ontwikkelaars hiermee volledige controle over licentiebepalingen", zegt Microsoft, “en door ons framework kan iedereen tijd en geld besparen door geen eigen licentie-infrastructuur op te zetten."

Ontwikkelaars die apps betaald gaan aanbieden, moeten Microsoft 20 procent van de (netto) omzet geven. Degenen die de app wil verkopen via een eigen e-commercesysteem op de eigen website, kan de app in de Office Store onder het kopje gratis aanbieden met een link naar de eigen site om daar de kooptransactie af te handelen. Overigens is het voor intern ontwikkelde en gebruikte apps niet nodig voor bedrijven om de apps te uploaden naar de Office Store, die kunnen via SharePoint intern verspreid worden.