Een door Google ingediende klacht tegen Microsoft, lijkt in een overwinning voor Google te eindigen.

De Amerikaanse federale aanklager zal later deze week bekendmaken dat Microsoft de zoekfunctie Instant Search van Windows Vista, openstelt voor alternatieve zoeksystemen.

Windows Vista is de eerste versie van Microsoft's besturingssysteem met een geïntegreerde desktopzoekfunctie waarmee de gebruiker eenvoudig bestanden en informatie op zijn pc kan vinden. Microsoft gebruikt hiervoor een combinatie van de voor XP nog apart te downloaden Windows Desktop Search en aanvullende technieken.

Kort geleden werd bekend dat deze integratie van de eigen zoekfunctie in Vista, voor Google aanleiding is geweest om een aanklacht tegen Microsoft in te dienen. Volgens Google frustreert Microsoft in Vista de installatie en gebruik van een alternatieve zoekfunctie, doordat iedere extra zoekfunctie de prestaties van het systeem nadelig beïnvloedt en de Microsoft-zoekfunctie niet uit te schakelen is.

Overleg naar aanleiding van de aanklacht zou nu als uitkomst hebben dat Microsoft de zoekfunctie in Vista aanpast. Service pack 1 voor Vista, die begin 2008 wordt verwacht, zal de mogelijkheid introduceren om een andere zoekfunctie te gebruiken als standaard zoeksysteem.

De uiteindelijke werking van de zoekfunctie zal vergelijkbaar zijn met de huidige opties in XP en Vista om voor belangrijke onderdelen een standaardprogramma te kiezen. Microsoft zal bovendien documentatie vrijgeven waarmee softwaremakers hun eigen zoeksysteem kunnen optimaliseren voor het gebruik in combinatie met Windows.

Zowel Google als Microsoft hebben nog geen officiële reactie gegeven op het nieuws. Eerder noemde Microsoft-baas Steve Ballmer de klacht van Google nog 'volledig ongegrond'.

Donderdag wordt een nieuw 'Joint Status Report' gepubliceerd waarin de afspraken over de aanpassing in de zoekfunctie, worden gepubliceerd.