Allen heeft via zijn bedrijf Interval Licensing LLC rechtszaken aangespannen tegen Apple, Google, AOL, Facebook, ebay, Netflix, Office Depot, OfficeMax, Staples, Yahoo en YouTube, een dochteronderneming van Google, schrijft de Wall Street Journal. Hij claimt dat de bedrijven vier verschillende patenten hebben geschonden, die op veel sites gemeengoed zijn. Allen heeft Microsoft niet aangeklaagd.

Een van de patenten gaat over automatische aanbevelingen op basis van de huidige pagina die consumenten bekijken, een andere gaat over het tonen van gerelateerde artikelen tijdens het lezen van nieuws. Weer een ander patent beslaat het tonen van advertenties, aandelenkoersen, nieuwsupdates of filmpjes naast het deel van het scherm dat de bezoeker gebruikt.

Miljardair

Het is nog niet bekend hoeveel schadevergoeding Allen eist. De 57-jarige softwaremaker is een van de rijkste mensen ter wereld met een geschat vermogen van zo'n 13 miljard dollar. Hij bezit onder meer drie Amerikaanse profclubs, die uitkomen in de hoogste American Football-, basketbal- en voetbalcompetities in de VS.

Allen heeft onlangs na een oproep van Bill Gates aan alle miljardairs ter wereld beloofd om het grootste deel van zijn vermogen na zijn dood te doneren aan goede doelen.