Dat concludeert de technische commissie (TC) die toeziet op Microsofts Amerikaanse antitrust-verplichtingen. De organisatie rapporteertregelmatig aan de federale rechtbank in Washington DC.

Als onderdeel van schikking van de monopoliezaak uit 2002 moet Microsoft maandelijks verse interoperabiliteitsdocumentatie beschikbaar stellen. De firma mag ook alleen informatie wijzigen na overleg met de TC.

Weer documentatie gewijzigd

Naar nu blijkt heeft Redmond onlangs toch heimelijk een onbekend aantal protocol elementen uit de documentatie verwijderd. Wellicht is de omissie van Microsoft onschuldig, schrijft de commissie, maar dat kan niet beoordeeld worden omdat het bedrijf niet heeft gemeld welke informatie is gewijzigd en verwijderd.

De TC uit haar zorgen over deze actie van Microsoft, te meer omdat zich vorig jaar een vergelijkbaar incident heeft voorgedaan, waarna Redmond plechtig beterschap heeft beloofd.

Daarnaast is de commissie erover ontstemd dat Microsoft eenzijdig de updatefrequentie voor de documentatie heeft verlaagd van maandelijks naar driemaandelijks.

Concurrenten gefrustreerd

Gerelateerd hieraan constateert de TC dat Microsoft onvoldoende informatie verschaft over de wijzigingen in de Windows-documentatie. Het gebrek aan informatie hindert onderafhankelijke softwareontwikkelaars.

Microsoft heeft de TC inmiddels beloofd de updatefrequentie voor nieuwe documentatie weer op te schroeven.

Windows 7 onder de loep

In maart werd duidelijk dat de TC ook expliciet het volgende besturingssysteem van Mictosoft, Windows 7, op de korrel heeft genomen, kort nadat de rechter het toezicht op de schikkingsverplichtingen van Redmond met twee jaar verlengde.

Het gaat daarbij vooral om 'bugs' in Windows die ervoor zorgen dat middleware van andere fabrikanten niet of suboptimaal draait. De TC wil zeker weten dat deze bugs, die er bij Vista uit zijn gehaald, in Windows 7 niet weer opduiken.