"We bekijken meerdere opties om belangrijke patches op systemen te krijgen", zegt Matt Pilla, Windows-productmanager bij Microsoft. Volgens Pilla staan alle opties nog open. Van simpelweg het updaten meer aanmoedigen tot het automatisch verspreiden van updates zonder tussenkomst van gebruikers.

De softwarefabrikant zegt niet direct actie te ondernemen, maar wil het ook niet op z'n beloop laten tot de volgende versie van zijn besturingssysteem. "Dit heeft prioriteit voor ons. Ik denk dat we veel dingen kunnen doen om mensen te helpen hun pc beter te beveiligen", zegt Pilla.

Patches van Microsoft worden nu nog verspreid via de website Windows Update en speciale software in Windows XP, 2000 en ME. De software vraagt feitelijk toestemming aan de gebruiker om patches te downloaden.

"Deze gebruikerscontrole is belangrijk voor ons. Een van de dingen waar we aan werken is de balans tussen het up-to-date houden van systemen en de vrijheid van gebruikers."

Ook experts menen dat Microsoft eigenlijk geen keuze meer heeft. Rob Enderle, analist bij Enderle Group, vindt dan ook dat de softwarefabrikant het patchen in eigen hand moet nemen.

"Microsoft moet een programma ontwikkelen dat patches automatisch installeert", aldus de analist. Mensen die Microsoft zo'n taak niet toevertrouwen, moeten hun opties afwegen. "Wie vertrouwen mensen meer, Microsoft of een hacker?"