Volgens bronnen rond Microsoft grijpt het bedrijf de introductie van Windows Vista, eind deze maand, aan om een nieuwe licentie speciaal voor gezinnen te introduceren. Deze 'family pack'-licentie zou bezitters van een legale Vista Ultimate, de mogelijkheid bieden tegen gereduceerd tarief tot twee extra licenties te kopen voor gebruik op andere computers binnen het gezin.

De kortingsactie zou alleen gelden voor iedereen die al een volledige versie van Windows Vista bezit. Oem-licenties en door de hardwareleverancier geïnstalleerde versies zijn uitgesloten. Ook zou de extra licentie, geen Vista Ultimate zijn maar maximaal Home Premium.

De extra licenties zouden tussen de 50 en 100 dollar gaan kosten. Eerder maakte Microsoft de volledige prijzen van Windows Vista bekend; te weten 399 dollar voor Windows Vista Ultimate, 299 dollar voor Windows Vista Business, 239 dollar voor Windows Vista Home Premium en 199 dollar voor Windows Vista Home Basic.

Omdat pc's bij gezinnen veelal al op Windows draaien, is het echter relevanter naar de upgradeprijzen te kijken. Die zijn 199 dollar voor Windows Vista Home Premium en 99 dollar voor Windows Vista Home Basic.

Easy upgrade

Vista is de eerste versie van Windows waarbij de code van alle versies, samen op één dvd staat. De licentiesleutel bepaalt welke versie geïnstalleerd wordt. Bezitters van een Vista-dvd kunnen dan ook eenvoudig met dezelfde dvd aanvullende gezinslicenties op meerdere computers installeren.

Dezelfde techniek gebruikt Microsoft voor 'easy upgrade' waarbij bezitters van een beperktere Vista-licentie online kunnen upgraden naar een geavanceerdere versie zoals Home Premium of Vista Ultimate.

Of Microsoft ook in Nederland een familielicentie introduceert, is niet bekend. Microsoft Nederland heeft nog geen reactie gegeven. Hoewel voor de hand ligt dat Microsoft een zelfde mogelijkheid als in de VS ook hier aanbiedt, is dat niet zeker. Het bedrijf heeft in het verleden vaker verschillen in licentievormen gehanteerd voor verschillende landen.