Microsoft heeft een nieuwe tactiek ontwikkeld om piraterij bij vooral Chinese bedrijven aan te pakken: ze pakken waar het pijn doet, de export naar de VS. De softwaregigant heeft verschillende lokale openbaar aanklagers weten te overtuigen om Chinese fabrikanten aan te klagen, meldt de Wall Street Journal.

Geen BBQ zonder Windows-licentie

Omdat deze fabrieken illegale kopieën van Microsoft-software zouden gebruiken, komt dat neer op 'oneerlijke handelspraktijken' ten opzichte van lokale, Amerikaanse concurrenten. Openbaar aanklagers (attorney generals) worden in de VS rechtstreeks gekozen, en dat kan alleen maar met beloftes en beleid om de lokale bevolking en bedrijven te beschermen.

Van dit systeem maakt Microsoft handig gebruik door de aanklagers munitie in handen te geven om lokale fabrieken (en werkgelegenheid) te beschermen tegen 'kwaadaardige' Chinese fabrikanten. Een lokaal bedrijf dat in de aanklacht wordt genoemd als gedupeerde partij, blijkt echter niets van de rechtszaak te weten.

Misbruik rechtssysteem voor afpersing

Volgens techblog Techdirt is dit misbruik van het rechtssysteem en heeft het niets te maken met het beschermen van lokale bedrijven, maar alles met Microsoft, die zo samen met de aanklager buitenlandse bedrijven kan 'afpersen' en dwingen tot boetes en schikkingen.

Zo dreigde de staat Louisiana met een importverbod op BBQ's van de Chinese grillfabrikant Guangdong Canbo Electrical Appliance, als het bedrijf niet 250.000 dollar aan softwareleveranciers betaalde en vergaande licentiecontroles toe zou laten.