De website Officedownloadcenter.nl biedt Nederlandse en Belgische gebruikers office-software te koop aan. Daarbij wordt veel gewag gemaakt van Microsoft Office, in tekst én met beeldmerken waaronder sterk-gelijkende logo's. Tot voor kort prijkte er ook het bedrijfslogo van Microsoft op de website. Onderaan de webpagina valt in lichtgrijs te lezen: "Download package contains OpenOffice.org 3.4 software".

Verkopen mag

Het te koop aanbieden van open source-software is an sich niet illegaal of verboden. ICT-jurist Arnoud Engelfriet blogde over deze office-aanbieder: "Het is volstrekt legaal om geld te vragen voor het verspreiden van open source, Red Hat en vele anderen zijn er groot mee geworden." Maar de site lijkt wel flink misleidend te zijn.

Cor Nouws van The Document Foundation en voorheen van OpenOffice beaamt dit. "Het te koop aanbieden van mag. Maar wat niet mag, is mensen misleiden", zegt hij tegen Webwereld. "Ik heb geen mening over de vraag of hier in juridische sprake is van misleiding. Als persoon vind ik het natuurlijk gewoon grote oplichting."

Direct gerapporteerd

Hij noemt met een knipoog het site-ontwerp mooi gedaan, maar denkt wel dat Microsoft er achteraan zal gaan. Dat blijkt inderdaad het geval. "De algehele indruk die gewekt wordt op de site is op zijn minst misleidend", reageert Microsoft Nederland dinsdagnamiddag op vragen van Webwereld.

"Deze kwestie is dan ook direct aan het hoofdkantoor van Microsoft gerapporteerd. Zij zullen deze kwestie verder oppakken." Microsoft Nederland zegt er geen zicht op te hebben wat het hoofdkantoor gaat doen. Eerder heeft de Office- en Windows-maker al - met succes - een 'meelifter' als Linux-distributie Lindows aangepakt.

Subtiel aangepast

De afgelopen dagen is de office-aanbiedende site echter subtiel aangepast. Dit blijkt uit een vergelijking tussen de webpagina nu en een screenshot dat Engelfriets tipgever heeft gemaakt. Hij heeft juridisch adviesbureau ICTRecht gevraagd of dit zomaar mag.

Terwijl Engelfriet blogt dat hier op meerdere punten sprake lijkt te zijn van misleiding, is de site dus iets gewijzigd. Zo is nu het logo van Microsoft verdwenen, en zijn de gebruikte teksten licht aangepast. Zo staat er nu "Opensource office software met ondersteuning voor de laagste prijs" waar eerst de koptekst "Originele nederlandstalige office software voor de laagste prijs" stond.

'Nog maar 2 exemplaren'

Er wordt verder echter nog altijd consequent geschreven over Microsoft Office en de diverse applicaties daarin. En ook op andere door Engelfriet belichte punten blijft de site ongewijzigd. De te koop aangeboden kantoorsoftware, nu voor de helft van de prijs beschikbaar, is volgens de website "compitabel" met Microsoft Office.

Verder stelt de aanbieder - al enkele dagen - dat er nog maar 2 exemplaren beschikbaar zijn. Dat is dan van de "populaire office software" die klanten "direct digitaal downloaden" vanaf de webpagina. "Geen wachttijden maar direct aan de slag met het programma. U ontvangt opensource software inclusief cursusmateriaal en toegang tot onze 'functie-helpdesk'. De bestelling duurt minder dan 2 minuten."

Domein via proxy

De 'beveiligde bestelpagina' gebruikt overigens gewoon http, waar dan betaalmogelijkheden via onder meer iDeal worden aangeboden. Tussenpartij is hierbij betalingsverwerker TargetPay. Webwereld heeft via mail de eigenaar van Officedownloadcenter.nl, geregistreerd via domeinhoster GoDaddy. om een reactie gevraagd. Het adres in de WHOIS-database voor het domein is echter een alias van anonimiseringsdienst Domains by Proxy, van GoDaddy-oprichter Bob Parsons.