Op het Engineering Windows 7 blog van het bedrijf noemt Microsoft User Account Control 'een van de meest controversiële functies van Vista'. De softwaregigant zegt er meteen bij dat de functie verbeterd zal worden voor Windows 7.

UAC is ontworpen om de gebruiker te waarschuwen wanneer de computer een potentieel gevaarlijke bewerking wil uitvoeren. Wanneer het systeem een waarschuwing geeft, wordt het scherm donker en verschijnt er een pop-up waarin de gebruiker toestemming kan geven om de bewerking uit te voeren of deze kan blokkeren. Pas daarna functioneert de computer weer als vanouds.

Juist omdat UAC de gebruiker dwingt om zijn werkzaamheden te onderbreken, is het een van de meest verfoeide onderdelen van Windows Vista. Het probleem werd zelfs zo breed uitgemeten dat concurrent Apple er een parodie (zie Youtube film hieronder) op maakte. Microsoft heeft nu beloofd dat Windows 7 wel voorzien zal zijn van UAC, maar dan zonder 'onnodige of dubbele meldingen zodat de écht belangrijke meldingen eenvoudig kunnen worden geïdentificeerd." Ook is het bedrijf van plan om de meldingen te voorzien van duidelijkere informatie, zodat gebruikers beter kunnen bepalen wat ze met dergelijke meldingen moeten doen.

Tegenovergestelde effect

Ben Fathi, corporate vice president of development voor Microsoft's Windows Core Operating System Divisie laat in het bericht weten: "UAC was ontwikkeld om u als gebruiker meer controle te geven over uw systeem, met als doel het ecosysteem voor software te verbeteren. We hebben echter gemerkt dat dit slechts deels is gelukt en dat veel mensen van mening zijn dat we precies het tegenovergestelde hebben bereikt van wat we voor ogen hadden."

Aangepaste software

Een van de redenen dat UAC zo'n lastig onderdeel van Vista blijkt te zijn is volgens gebruikers dat veel programma's die zijn geschreven vóór de komst van het besturingssysteem, geen rekening (kunnen) houden met de 'Standard User' classificatie van UAC. Hierdoor draaien deze programma's in een modus die administrator-rechten vereist, waardoor Vista voortdurend met meldingen komt. Softwareontwikkelaars werken aan versies van hun software die wel om kunnen gaan met UAC, hetgeen volgens Fathi een positieve ontwikkeling is: "UAC heeft geleid tot een radicale afname van het aantal programma's dat onnodig gebruik maakt van administrator-rechten. Dit verbetert de algehele kwaliteit van software en brengt de risico's van het gebruik van software terug."