De update wordt binnen nu en een week via Windows Update verspreid, zo maakt de supportsite van Microsoft bekend. De cracks die het 3MB grote bestand te lijf gaat zijn de 'Grace Timer' en 'OEM BIOS' omzeilingen. Als een van de twee wordt gevonden zal deze niet worden uitgeschakeld, maar krijgt de gebruiker op de een bericht dat hij betrapt is. Uiteindelijk zal SP1, die volgende maand uitkomt, de cracks wel ongedaan maken, waarna WGA een echte zeur wordt en de gebruiker constant met waarschuwingen bestookt.

De Grace Timer verlengt de periode tussen installatie en activatie van WGA, zodat deze niet aanslaat ondanks dat de gebruiker geen sleutels heeft ingevoerd. De OEM BIOS gaat verder en imiteert de activatie juist.

Het hoofd van het WGA-programma, Alex Kochis, nam vorige week al een voorschot op de update die komen gaat. Hij meldt op zijn blog dat er naast de update een tool zal verschijnen om ze te verwijderen. Bovendien zullen "slachtoffers van piraterij" informatie krijgen over hoe alsnog een legale versie te bemachtigen.