In aanloop naar de volgende testversie biedt het een eigen pdf-plugin aan.

Microsoft geeft zich niet gewonnen in de strijd om het al dan niet mogen gebruiken van het pdf-formaat in Office 2007. Het bedrijf heeft dit weekeinde een uitbreiding voor het pakket vrijgegeven die alle 8 Office-applicaties voorziet van de mogelijkheid documenten als pdf op te slaan of in dat formaat via e-mail te versturen.

Adobe Systems, dat de eigenaar is van het pdf-formaat, betwist het recht van Microsoft om dit te doen en dreigde eerder met gerechtelijke stappen als Microsoft toch pdf-ondersteuning in Office 2007 zou inbouwen.

Office 2007

Pdf-export is de meest gevraagde functie onder gebruikers van Microsoft Office en de functie zat dan ook standaard in de eerste bèta's van Office 2007. Dit tot onvrede van Adobe dat bij Microsoft aan de bel trok en geld eiste voor het gebruik van pdf binnen Office.

Microsoft ging daarmee niet akkoord en stelde dat pdf een open formaat is en dat concurrerende producten zoals Openoffice.org en Corel Wordperfect Office ook een pdf-functie integreren.

Adobe was niet overtuigd en liet weten bevreesd te zijn dat Microsoft het pdf-formaat zou 'omarmen en aanpassen' en dreigde naar de rechter te stappen als Microsoft zijn plan toch door zou zetten.

Technical refresh

Microsoft komt nu enigszins tegemoet aan de eisen van Adobe door de pdf-functie niet meer standaard mee te leveren maar gebruikers te verplichten deze zelf te downloaden en installeren. Of Adobe hiermee tevreden is zodat het afziet van verdere gerechtelijke stappen, valt te betwijfelen.

De extra plugin voor Office 2007 is minder dan 1 MB groot en zal behalve pdf ook ondersteuning bieden voor voor xps (xml paper specification), de Microsoft-tegenhanger van het pdf-formaat.

Dat de uitbreiding nu al online staat terwijl Office 2007 pas begin volgend jaar beschikbaar komt, ligt voor de hand. Vermoedelijk zal Microsoft komende week de technical refresh vrijgeven, een update voor bèta 2 van Office 2007. Te verwachten valt dat deze tijdens de installatie de pdf-functie uit de bèta 2 installatie zal verwijderen. Via de download kunnen testers deze dan weer toevoegen en zo meteen dit updateproces testen.