De 23 bedrijven waren kort voor de stemming lid geworden van de commissie van de SIS, de Zweedse variant van het Nederlands Normalisatie-Instituut (NEN), die over de standaard stemt. Met het betalen 17000 Zweedse Kronen (ruim 1800 euro) heeft de SIS de bedrijven toegelaten zonder dat ze aan voorafgaande commissievergaderingen hadden deelgenomen.

Vervolgens stemden ze voor het accepteren van Open XML als een ISO-standaard, waardoor er opeens 25 stemmen voor, zes tegen en drie onthoudingen waren.

Volgens een persbericht van de SIS zal Zweden nu voor de ISO-standaard stemmen.

In reactie op de gebeurtenis hebben de Foundation for a Free Information Infrastructure (FFII), IBM en een lokale vertegenwoordiger de vergadering uit protest verlaten.

In Nederland kan ieder bedrijf zich aansluiten bij een werkgroep als er een redelijk belang is. Ook hier moetejn partijen betalen voor het lidmaatschap aan de commissie. Onduidelijk is of actieve deelname dan ook een vereiste is.

De Nederlandse werkgroep was onlangs niet in staat om te komen tot een eensluidende stem en zal zich daarom op 2 september, als de International Standards Organisation over Open XML stemt, onthouden van stem.