De softwarefabrikant geeft al sinds 2002 Software Assurance-programma's uit. Bedrijven met zo'n programma hebben niet alleen recht op training en ondersteuning, maar zijn bij de komst van een nieuwe productversie ook verzekerd van een gratis upgrade.

De waarde van het programma stond het afgelopen jaar ter discussie omdat de release van belangrijke producten, zoals Windows Vista en SQL Server 2005, voortdurend werd uitgesteld. Microsoft zegt nu in maart enkele veranderingen door te voeren die de waarde van het programma zullen verhogen.

Belangrijke verandering is dat partners van Microsoft nu ook trainingen mogen geven. In het verleden betaalden bedrijven de partnertraining uit eigen zak. Werknemers mogen bovendien korting verwachten op software die voor privégebruik wordt aangeschaft, stelt Microsoft.

Een ander voordeel is dat bedrijven geen licentie meer hoeven te betalen voor backupservers die — door een crash of om een andere reden — niet (meer) worden gebruikt. Ook krijgen bedrijven meer inzicht in de road maps van hun product en mogen ze vroegtijdig bètaversies uitproberen. De telefonische helpdesk, tot slot, is vanaf maart 24 uur bereikbaar.

De prijs van het Software Assurance program blijft ongewijzigd, belooft Microsoft. Ook blijft het mogelijk om software die door het bedrijf is aangekocht thuis te installeren. De softwarefabrikant hoopt zo piraterij en het gebruik van ongelicenseerde software tegen te gaan.