Microsoft is akkoord gegaan met een aantal veranderingen aan Vista, zo heeft de softwarefabrikant dinsdag laten weten. Drie functies in het besturingssysteem, te weten beveiliging, zoeken en het xps-bestandsformaat, zullen worden aangepast om aan alle eisen van de Europese Unie te voldoen.

Concurrenten van Microsoft hebben bij de Europese Unie geklaagd over Microsoft die met koppelingen tussen programma's in Vista concurrenten zou benadelen. Om hier tegemoet aan te komen zullen er nieuwe api's (application programming interfaces) ontwikkeld worden voor service pack 1 (SP1).

De eerste aanpassing is voor het Windows Security Center (WSC), dat eruit ziet als een dashboard. Dit onderdeel geeft een gebruiker onder meer een overzicht van welke beveiligingssoftware er draait.

De aanpassingen aan het WSC moeten het mogelijk maken voor beveiligingssoftware van derden om de waarschuwingen van WSC uit te schakelen. SP1 voor Vista moet later dit jaar uitkomen.

Ook past Microsoft het onderdeel Patchguard aan. Dit beschermt de kernel van de 64-bits versie van Vista. Microsoft brengt nieuwe api's uit die andere beveiligingssoftwarefabrikanten toegang geeft tot de kernel van Vista.

Wat zoeken betreft heeft Microsoft wijzigingen doorgevoerd in Internet Explorer 7 en Vista. Er is voor gezorgd dat de standaardinstellingen aangepast worden zodat het voor gebruikers duidelijk is dat dit naar eigen voorkeur aangepast kan worden.

Tot slot heeft Microsoft ingestemd met aanpassingen aan het xps fixed document format. Microsoft stelde eerder softwareontwikkelaars in staat om programma's te maken die documenten kunnen opslaan in xps-formaat of andere formaten zoals pdf. Dit vond de EU-commissaris Neelie Kroes niet ver genoeg gaan.

Daarom heeft Microsoft ingestemd met het implementeren van xps in een open-source-businessmodel. Dit is iets dat Microsoft al eerder deed met het open xml-formaat.

En om aan de Europese eisen van maart 2004 te voldoen brengt Microsoft ook een versie zonder Media Player. Deze versie zal Windows Vista N gaan heten, refererend aan 'no media player', aldus Microsoft.