Aero is de nieuwe vormgeving van Windows Vista. Het biedt onder meer transparante titelbalken, live iconen van bekende documentformaten en nieuwe manieren om tussen applicaties te wisselen.

Aero maakt Vista erg aantrekkelijk maar stelt forse eisen aan de hardware. Alleen computers met een grafische kaart die Direct-X 9 ondersteunt en over 256 MB grafisch geheugen beschikken, kunnen Aero echt weergeven. Voor veel XP-gebruikers met een al wat oudere pc, is Vista daarom niet interessant.

Microsoft spreekt van computers van 2 jaar en ouder die problemen kunnen hebben met de nieuwe vormgeving. Om Vista toch ook voor hen interessant te maken, ontwikkelt Microsoft nog apart een geheel nieuw uiterlijk. Dit moet de huidige XP-skin die Vista standaard toepast zodra een computer niet sterk genoeg is voor Aero, vervangen.

Volgens Jim Allchin, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Vista bij Microsoft, is het huidige 'nep metalen'-uiterlijk van XP niet meer van deze tijd. "Het ziet er gewoon vreselijk uit", aldus Allchin.

Lees alles over het nieuwe Windows Vista in onze speciale bijlage.