De modus waarbij het toestel zichzelf meer op de achtergrond houdt, is ook door de gebruiker handmatig te activeren. In de patenttekst spreekt Microsoft van een communicatie-apparaat dat op basis van tenminste één omgevingsfactor overgaat op de 'onopvallende modus'. Die activeringsvoorwaarde kan bijvoorbeeld een specifieke locatie zijn, maar ook een bepaalde hoeveelheid (zoals gebrek aan) licht of geluid.

Minder opslokkend

In de 'gedimde' stand geeft het apparaat minder informatie weer op het scherm, waarvoor Microsoft in Windows Phone 8 de zogeheten 'live tiles' gebruikt. Die tegeltjes voor de diverse apps en functies van het besturingssysteem dienen als touch-iconen én als mini-statusschermpjes.

De automatisch ingaande achtergrondmodus moet voorkomen dat gebruikers in bijvoorbeeld een bioscoop gestoord worden door hun toestel, schrijft Webwerelds Amerikaanse zustersite InfoWorld.com. Het nu toegekende Amerikaanse patent is in juli 2011 aangevraagd. Microsoft in zijn reclamecampagne voor Windows Phone 7 al de insteek gekozen dat zijn mobiele platform gebruikers minder opslokt: