Microsoft toonde de plug-in tijdens de Document Interoperability Initiative (DII)-bijeenkomst in België, zo meldt Network World.

ISO-standaard

De OpenXML Document Viewer is uitgebracht door het Document Interoperability Initiative dat Microsoft begin dit jaar heeft opgericht met Novell, Mark Logic, Quickoffice, DataViz en Nuance Communications. Dit initiatief moet de interoperabiliteit stimuleren tussen verschillende bestandsformaten, met name tussen het eigen Open XML en het Open Document Format (ODF).

De Document Viewer is als open source-project op de Codeplex-site geplaatst. Documenten in het Open XML-formaat, dat na 'uitgebreide discussie' ISO-standaard is geworden, kunnen met de viewer worden vertaald naar html en in de browser worden bekeken. Installatie van Microsoft Office of andere software is dan dus onnodig. Een demonstratie van de Firefox-plug-in te vinden op YouTube.

Overigens biedt zoekmachine Google al enige tijd een rudimentaire vertaler van OpenXML naar html. Wie bijvoorbeeld in Google zoekt op 'filetype:docx' krijgt bij de resultaten de optie 'HTML-versie'.

Open XML/ODF-vertaler

De eerste versie van de door Microsoft en MindTree ontwikkelde viewer werkt bij Firefox versie 3.0 met Windows of Linux en vertaalt lettertypes, plaatjes, tabellen, diagrammen en hyperlinks. Komend jaar zal de viewer ook Opera ondersteunen.

Behalve de Firefox plug-in presenteerde DII versie 2.5 van de OpenXML/ODF-vertaler, die Office 2003, 2007 en XP ondersteunt. Deze bevat templates en conversietools voor spreadsheetprogramma's die aansluiten op ODF 1.1. Ten slotte presenteerde DII een software developer kit voor Java-ontwikkelaars die het werken met Open XML-documenten moet vergemakkelijken.